ΑρχικήinetIntercept Πως μας παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες;

Intercept Πως μας παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες;

Intercept: Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε 53 συσκευές παρακολούθησης που προηγουμένως ήταν διαθέσιμες μόνο σε στρατιωτικές και κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών. intercept surveillance catalogue

Ο κατάλογος με τις 53 συσκευές διέρρευσε από το Intercept, την ιστοσελίδα που είναι υπεύθυνη για τη δημοσίευση όλων των αποκαλύψεων του Edward Snowden για την NSA.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρεπόρτερs απέκτησαν τη λίστα από μια πηγή εκ των έσω που ανησυχούσε για την στρατιωτικοποίηση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των ΗΠΑ.

Ο κατάλογος απαριθμεί 53 συσκευές παρακολούθησης, μαζί με τιμές τους που κυμαίνονται από 5.500 έως και 1.500.000 δολάρια. Ορισμένες συσκευές δεν έχουν αναγραφόμενη τιμή, αλλά δεν φαίνονται να είναι και πολύ φθηνές, αφού έχουν δημιουργηθεί ειδικά για να τοποθετηθούν σε UAVs (μη επανδρωμένα οχήματα ή drones).

Δεδομένου ότι οι περισσότερες συσκευές κατασκευάζονται υπό την εποπτεία της NSA ή της CIA, έχουν πολύ “εξωτικά” κωδικά ονόματα όπως: Cyberhawk, Spartacus, Kingfish, Buckshot, Artemis, RadioEye, Typhoon, Windjammer, Nebula, ή Raven.

Οι περισσότερες από τις συσκευές είναι IMSI (γνωστά και ως Stingrays ή το βαλιτσάκι που ακούμε στις ειδήσεις ότι χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες), αλλά η λίστα απαριθμεί επίσης και άλλα πιο πολύπλοκα εργαλεία, που σχεδόν όλα έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν κυψελοειδή τηλεφωνικά δίκτυα.

Με βάση την τιμή τους, ο εξοπλισμός μπορεί να παρακολουθήσει περισσότερα ή λιγότερα τηλέφωνα ταυτόχρονα, μπορεί ή δεν μπορεί να ανιχνεύει γεωγραφική θέση, ή μπορεί να λειτουργήσει σε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Μερικές από τις συσκευές μπορεί να μεταφερθούν με το χέρι, ενώ άλλες μετακινούνται μόνο με οχήματα. Αυτό το είδος των συσκευών είναι συνήθως και πιο ακριβές αλλά με περισσότερες δυνατότητες επιτήρησης.

Οι συσκευές έχουν τη δυνατότητα να “ξεγελούν” τα τηλέφωνα συνδέοντας τα με ψεύτικα δίκτυα GSM, να κλέβουν μηνύματα SMS και λίστες επαφών, να ακούν συνομιλίες, να κατεβάζουν αρχεία πολυμέσων, να ανακτούν διαγραμμένα κείμενα, και πολλά άλλα.

Οι ρεπόρτερς του Intercept, το Electronic Frontier Foundation, και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (American Civil Liberties Union) ισχυρίζονται ότι το ένα τρίτο από τις συσκευές που απαριθμούνται στη λίστα δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ πριν στο κοινό.

Η λίστα μπορεί να βρεθεί εδώ, αλλά και στην ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το Intercept.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS