ΑρχικήinetECHR: παράνομες οι διαδικτυακές συνομιλίες εν ώρα εργασίας

ECHR: παράνομες οι διαδικτυακές συνομιλίες εν ώρα εργασίας

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Court of Human Rights ή ECHR) αποφάνθηκε ότι οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των εργαζομένων, ακόμα και αν παραβιάζουν την ιδιωτική τους ζωή με την παρακολούθηση ιδιωτικών συζητήσεων.European-court-of-human ECHR

Το 2007, ο Ρουμάνος Bogdan Barbulescu απολύθηκε από τον εργοδότη του, γιατί χρησιμοποίησε τους πόρους της εταιρείας κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας για να έχει ιδιωτικές συνομιλίες με φίλους του.

Η εταιρεία ανέφερε ότι ο Barbulescu χρησιμοποίησε το Yahoo! Messenger για να έχει ιδιωτικές συνομιλίες, προσφέροντας σαν απόδειξη ένα έγγραφο 45 σελίδων που περιείχε αντίγραφα των ιδιωτικών του συνομιλιών.

Ο Barbulescu μήνυσε τον εργοδότη του για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει το Yahoo! Messenger της εταιρείας, αλλά το δικό του, και έτσι η εταιρεία δεν είχε δικαίωμα να κατασκοπεύει τις συνομιλίες του.

Οι Ροουμάνοι δικαστές διαφώνησαν και υποστήριξαν εργοδότη, επικαλούμενοι τον Κώδικα Εργασίας της χώρας, ο οποίος επέτρεψε στον εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβασή του.

Ο Bogdan Barbulescu πήγε την υπόθεση στο ECHR, υποστηρίζοντας ότι το άρθρο 8 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του έδινε το δικαίωμα να έχει ιδιωτική ζωή και ιδιωτική αλληλογραφία.

Το δικαστήριο εξέδωσε χθες μια απόφαση για το νομικό αυτό δίλημμα, η οποία δεσμεύει επίσης όλες τις χώρες που τηρούν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ολόκληρη δηλαδή την Ευρωζώνη).

Έξι από τους επτά δικαστές του ECHR υποστήριξαν την εταιρεία, αναφέροντας ότι ο εργαζόμενος δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιεί το χρόνο και τους πόρους της εταιρείας για άλλες δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με την εργασία. Επιπλέον, οι δικαστές ανέφεραν ότι ο εργαζόμενος είχε το δικαίωμα να απολύσει τον Barbulescu, σαν τιμωρία για τις πράξεις του.

Η απόφαση ανέφερε επίσης ότι, από τώρα και στο εξής, οι εταιρείες θα πρέπει να εξηγούν και να ενημερώνουν όλους τους εργαζομένους, εφόσον παρακολουθούν και καταγράφουν όλες τις δραστηριότητές τους στο Διαδίκτυο. Θα πρέπει επίσης να έχουν την συγκατάθεση των εργαζομένων εγγράφως.

Ο δικαστής Πάολο Pinto de Albuquerque δε, έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση, αναφέροντας ότι “οι εργαζόμενοι δεν αφήνουν τα δικαιώματά τους για ιδιωτική ζωή και προστασία των προσωπικών τους δεδομένων κάθε μέρα στην πόρτα όταν πηγαίνουν στη δουλειά τους.”

Το δικαστήριο δεν αποσαφήνισε αν η απόφαση ισχύει στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τις προσωπικές τους συσκευές, και όχι τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες διαδικτύου της εταιρείας.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS