ΑρχικήinetGoogle: αναπτύσσει κρυπτογραφία άθραυστη από κβαντικούς υπολογιστές

Google: αναπτύσσει κρυπτογραφία άθραυστη από κβαντικούς υπολογιστές

Η Google κοιτάζει μπροστά: Οι μέθοδοι κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ασφάλεια των επικοινωνιών μέσω του Διαδικτύου δεν θα είναι απροσπέλαστες για πάντα. Ισχυροί κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν να τις σπάσουν πολύ εύκολα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Google δοκιμάζει νέες μεθόδους κρυπτογραφίας που οι υπολογιστές του μέλλοντος μπορεί να μην είναι σε θέση να τις σπάσουν.quantum google

Η επεξεργαστική ισχύ που θα προσφέρουν οι υποθετικοί μελλοντικοί κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσε να είναι αρκετή για την αποκρυπτογράφηση οποιασδήποτε σημερινής επικοινωνίας στο διαδίκτυο, ανέφερε ο Matt Braithwaite, ένας μηχανικός λογισμικού της Google στο blog της εταιρείας την Πέμπτη.

Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το πρωτόκολλο Transport Layer Security (TLS) που χρησιμοποιείται από πάρα πολλές ιστοσελίδες.

Οι κβαντικοί υπολογιστές είναι διαθέσιμοι από σήμερα, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι μικροί και σε πειραματικό στάδιο. Όμως η τεχνολογία τρέχει και φαίνεται ότι σε λίγο θα είναι πραγματικότητα.

Ανεξάρτητα όμως από το πότε θα κυκλοφορήσουν οι γρήγοροι κβαντικοί υπολογιστές, η Google θέλει να είναι έτοιμη για τους κινδύνους ασφάλειας που παρουσιαστούν με την εμφάνισή τους.

Έτσι η εταιρεία έχει αρχίσει να αναπτύσσει αυτό που αποκαλεί “μετα-κβαντική κρυπτογραφία” και θα μπορείτε να τη δοκιμάσετε χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης Chrome Canary.

Το πείραμα θα καλύπτει μόνο ένα μικρό κλάσμα συνδέσεων μεταξύ του προγράμματος περιήγησης και των διακομιστών της Google, που θα χρησιμοποιούν το νέο αλγόριθμο κρυπτογράφησης.

Στη δοκιμή της, η Goοgle χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο κρυπτογράφησης που ονομάζεται «Νέα Ελπίδα» ή “New Hope.” Ωστόσο, η δοκιμή θα διαρκέσει μόνο δύο χρόνια, και η Google ελπίζει ότι μπορεί αργότερα να αντικαταστήσει τον αλγόριθμο με κάτι καλύτερο.

“Ο μετα-κβαντικός αλγόριθμος μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι εύθραυστος, ακόμη και με τους σημερινούς υπολογιστές,” έγραψε ο Braithwaite. “Εναλλακτικά, εάν ο μετα-κβαντικός αλγόριθμος αποδειχτεί ασφαλής, τότε θα μπορεί να προστατεύει τις συνδέσεις ακόμα και από μελλοντικούς, κβαντικούς υπολογιστές.”

Οι χρήστες του Chrome Canary θα μπορούν να δουν αν χρησιμοποιείται ο μετα-κβαντικός αλγόριθμος από τον έλεγχο του πίνακα ασφαλείας του browser αναζητώντας το “CECPQ1” στην ανταλλαγή κλειδιών.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS