ΑρχικήReviewsApricity OS 07.2016 Aspen Review

Apricity OS 07.2016 Aspen Review

Σήμερα το πρωί κυκλοφόρησε η πρώτη “σταθερή” έκδοση του Apricity OS. Είναι η έκδοση Apricity OS 07.2016 Aspen βασισμένη στο Arch και απευθύνεται σε αρχάριους αλλά και σε προχωρημένους χρήστες. Αμέσως το πρωί μετά την δημοσίευση της ανακοίνωσης του νέου Apricity OS, το κατέβασα, το πέρασα σε ένα USB, έφτιαξα ένα partition και του έκανα την εγκατάσταση, περίεργος να δω την πρώτη σταθερή έκδοση του λειτουργικού.

Με λίγα λόγια: Εμφανισιακά δείχνει καλά. Εγκατέστησα την έκδοση Cinnamon, αλλά λειτουργικά χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά. apricity os

Ας ξεκινήσω από τον εγκαταστάτη. Για την εγκατάσταση από live DVD υπάρχει το Calamares 2.3.0-3, το οποίο μου φάνηκε πολύ πιο αργό, από το calamares άλλων διανομών (για παράδειγμα Manjaro). Παρόλα αυτά το calamares δεν παρουσίασε κάποιο σφάλμα.

Το σύστημα λόγω του ότι βασίζεται στο Arch Linux, είναι αρκετά γρήγορο, και αν θέλετε να δείξετε στους φίλους σας ότι έχετε εγκαταστήσει το Arch μπορείτε να το κάνετε δείχνοντάς τους το boot screen. H διανομή bootάρει σαν Arch Linux καθώς δεν έχουν δώσει ακόμα το όνομα Apricity στο kernel.

Να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί ελάχιστους πόρους συστήματος, αν και παρατήρησα πολλές ghost διεργασίες που ειλικρινά δεν ξέρω από που ήρθαν.

Ας πάμε παρακάτω: τα repos της διανομής χρειάζονται επίσης δουλειά. Σε μια αναζήτηση για “numix” μου εμφάνισε μόνο ένα αποτέλεσμα. Φυσικά υπάρχουν εναλλακτικά themes από το AUR του Arch, αλλά η εγκατάσταση χρειάζεται αρκετή δουλίτσα, κάτι που δεν είναι απλό, ειδικά αν είστε αρχάριος χρήστης.

Το Wine και το PlayOnLinux έρχονται προεγκατεστημένα. Ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω. Για ορισμένους ίσως είναι καταπληκτική ιδέα αλλά για μένα που δεν χρησιμοποιώ εφαρμογές των Windows και δεν παίζω παιχνίδια, είναι περιττά.

Ας πάμε στα δικαιώματα φακέλων. Μόνο ο root μπορεί να μετακινήσει φακέλους στο home! Φανταστείτε κάποιον αρχάριο χρήστη να μπει στην διαδικασία να κάνει cmod με terminal. Ναι υπάρχει η επιλογή άνοιγμα φακέλου σαν root, αλλά άντε πείραξε το φάκελο .mozilla σαν root και μετά δοκίμασε να τρέξεις την εφαρμογή. Τα permissions έχουν αλλάξει και ο firefox δεν θα τρέξει. Οπότε αναγκαστικά cmod από terminal.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται απλά σε κάποιον με γνώσεις στο Linux, αλλά τα αναφέρω γιατί οι προγραμματιστές του Apricity OS, το ανέπτυξαν για να είναι μια απλή και εύχρηστη διανομή που θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο καθένας.

Εν τω μεταξύ ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, όταν υπάρχει ένα Manjaro, και ίσως η σύγκριση να είναι άδικη λόγω του ότι είναι η πρώτη “σταθερή” έκδοση για το Apricity OS, αλλά είναι αναπόφευκτη.

Θα μείνω με το Manjaro…

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS