ΑρχικήinetΦωτογραφίες Instagram ενόρκου, διακινδύνευσαν δίκη.

Φωτογραφίες Instagram ενόρκου, διακινδύνευσαν δίκη.

Μια ένορκος στην δίκη  “Tinder murder trial” του τριαντάχρονου αυστραλιανού Gable Tostee προκάλεσε σχεδόν την επανεκδίκαση της υπόθεσης επειδή ανέβαζε φωτογραφίες στο Instagram.instagram

Η ένορκος σχολίαζε κατά τη διάρκεια της δίκης  δημοσιεύσεις του Instagram με αποτέλεσμα να προκαλέσει καθυστέρηση στην διεξαγωγή της ενώ η συνήγορος υπεράσπισης Saul Holt QC υποστήριξε πως η επιτροπή των ενόρκων έπρεπε να διαλυθεί και η δίκη να ακυρωθεί. Δέχτηκε επίπληξη από τον δικαστή John Byrne για τα hashtag-heavy και diary-style posts της, σύμφωνα με το ABC.

Ωστόσο, μετά από δύο ώρες σύσκεψη, ο δικαστής κατέληξε ότι τα σχόλια – παρά το γεγονός ότι είναι επικίνδυνο – δεν παρείχαν επαρκή στοιχεία για να ακυρωθεί η δίκη.

“Νομίζω ότι oποιοδήποτε σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την δίκη είναι σίγουρα επικίνδυνο,” δήλωσε κατά την έξοδο του η αναπληρωτής πρόεδρος του Queensland Law Society, Christine Smyth . «Είναι πολύ σημαντικό διότι έχουμε να κάνουμε με τις ζωές ενός νεαρού άνδρα και την οικογένεια του και έναν θάνατο μιας νεαρής κοπέλας και την οικογένεια της.”

Εάν η ένορκος είχε κριθεί ένοχη για τις δημοσιεύσεις αυτές δεν θα ακυρωνόταν μόνο η δίκη αλλά θα διέτρεχε και τον κίνδυνο διετής φυλάκισης.

Το Jury Act 1995  (QLD) δήλωσε πως ακόμα και οι χαριτωμένες φωτογραφίες του καφέ θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα στην εκδίκαση  οπότε οι ένορκοι οφείλουν να είναι αρκετά προσεκτικοί και υπεύθυνοι με την δουλειά που τους έχει ανατεθεί.

Η παρεξήγηση αυτή θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα  είτε των  ασαφή οδηγιών του δικαστή είτε της αφέλειας της ενόρκου.

Υποστηρίζεται πως πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος σχετικά με τους κανονισμούς των ενόρκων για να συμπεριλάβει περιορισμούς και στην χρήση των social media. Βέβαια είναι δύσκολο να απαιτήσει κανείς από ένα χρήστη των social media να τα εγκαταλείψει για ένα χρονικό διάστημα.

Ο Gable Tostee αθωώθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν ένοχος για τον φόνο της εικοσιεξάχρονης Warriena Wright από τη Νέα Ζηλανδία.instagram

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS