ΑρχικήinetΚόμμα Πειρατών Ισλανδίας: πάει για απίστευτη εκλογική νίκη

Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας: πάει για απίστευτη εκλογική νίκη

Έκπληξη από το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας; Τους τελευταίους μήνες μας διαβάζουμε συχνά για την ιστορία αγάπης μεταξύ της Hillary Clinton και του Donald Trump σε ένα φαινομενικά ατελείωτο εκλογικό κύκλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως στη μικροσκοπική Ισλανδία (πληθυσμός 323.000) συμβαίνει κάτι πολύ ενδιαφέρον.

Το Ισλανδικό Πειρατικό Κόμμα, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν σαν μια περιθωριακή πολιτική κίνηση, ετοιμάζεται να κερδίσει μια πρωτοφανή εκλογική νίκη.iceland-pirate-party Κόμμα Πειρατών

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα καταφέρει να πάρει το 20 τοις εκατό των ψήφων. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να αποκτήσει περισσότερες έδρες στο Althing και να λάβει μέρος στην επόμενη Ισλανδική κυβέρνηση ως Κόμμα συνασπισμού.

Οι δημοσκοπήσεις σύμφωνα με το TorrentFreak, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 14 και 19 Οκτωβρίου από το Ινστιτούτο Ερευνών Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας για την καθημερινή εφημερίδα Morgunblaðið.

Όλα δείχνουν ότι το Κόμμα Πειρατών της Ισλανδίας είναι στην πρώτη θέση, με 22,6 τοις εκατό από το μερίδιο των ψήφων. Αυτό το βάζει ελαφρώς μπροστά από το Κόμμα των Ανεξαρτήτων το οποίο είναι σήμερα στην εξουσία.

Να αναφέρουμε ότι η υποστήριξη για το Κόμμα των Πειρατών έχει σημειώσει άνοδο από την κυκλοφορία των Panama Papers και μετά. Στα δεδομένα που διέρρευσαν φέρεται να αναφέρονται και να εμπλέκονται πολλά μέλη του ισλανδικού πολιτικού  κατεστημένου σε πράξεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Η Πειρατική πολιτική είναι ακόμα μια σχετικά νέα κίνηση. Το πρώτο Πειρατικό Κόμμα ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια στη Σουηδία από τον Rick Falkvinge. Από τότε, η ιδέα έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, του Καναδά, και τις Κάτω Χώρες. Φυσικά το Κόμμα Πειρατών δεν θα μπορούσε να λείψει από την Ελλάδα.

Σε γενικές γραμμές, τα Πειρατικά Κόμματα είναι ένθερμοι υποστηρικτές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, της κυβερνητικής διαφάνειας, και της άμεσης δημοκρατίας.

Τι λέει το μέλλον; Αν το Κόμμα Πειρατών της Ισλανδίας καταφέρει να πιάσει τα ποσοστά που του δίνει η δημοσκόπηση, θα είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο Κόμμα θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην διακυβέρνηση μιας χώρας.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τις επιτυχίες του Κόμματος της Σουηδίας αλλά και της Γερμανίας στις προηγούμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνει ότι η Πειρατική Πολιτική εισέρχεται αργά στην επικρατούσα τάση.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS