ΑρχικήsecurityΛιθουανία: H Ρωσία έβαλε spyware σε κυβερνητικούς υπολογιστές

Λιθουανία: H Ρωσία έβαλε spyware σε κυβερνητικούς υπολογιστές

Η Ρωσία για άλλη μια φορά κατηγορείται για χακάρισμα σε υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από ξένες κυβερνήσεις, αυτή τη φορά από την Λιθουανία λέγοντας ότι ανακάλυψαν  spyware που φυτεύτηκε στα συστήματα της από το Κρεμλίνο.

Σε μια δήλωση του στο Reuters, ο Rimtautas Cerniauskas επικεφαλής του Κέντρου Ασφαλείας της Λιθουανίας στον κυβερνοχώρο, εξήγησε ότι Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν αρχικά να μολύνουν κυβερνητικούς υπολογιστές με spyware το 2015, αλλά μόνο φέτος καταγράφηκαν 20 απόπειρες.Ρωσία

Το χειρότερο είναι ότι το λογισμικό υποκλοπής spyware εντοπίστηκε μόλις 6 μήνες αφού φυτεύτηκε, και ο Cerniauskas λέει ότι είχε χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά εγγράφων και κωδικούς πρόσβασης σε Ρωσικά πρακτορεία κατασκόπων.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν είχαν κλαπεί όλα τα εμπιστευτικά έγγραφα ή κρατικά μυστικά, αλλά η Λιθουανία επίσημα λέει ότι μερικοί από τους μολυσμένους υπολογιστές που χρησιμοποιούνταν από κυβερνητικούς αξιωματούχους  σε θέσεις χαμηλής κατάταξης που εργάζονται ε σχέδια για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin ο Dmitry Peskov χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως γελοίες.

«Μήπως αυτό το spyware γράφει πάνω ‘Made in Russia’? Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτές τις ανοησίες» όπως δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ίδια η Ρωσία έγινε στόχος η οποία δεν έχει κατηγορήσει ξένες κυβερνήσεις.

Η Ρωσία, ωστόσο κατηγόρησε ξένες μυστικές υπηρεσίες για τον σχεδιασμό μιας μεγάλης επίθεσης εναντίον της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά οι τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσε ότι όλες οι προσπάθειες ανατράπηκαν με επιτυχία.

Ο Cerniauskas προειδοποιεί ότι η Ρωσία γίνεται όλο και μεγαλύτερη απειλή στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου, εξηγώντας ότι όλες οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες για τα κύματα επιθέσεων που θα ξεκινήσουν από ομάδες που συνδέονται με την κυβέρνηση του Κρεμλίνου.

«Οι Ρώσοι είναι πραγματικά καλοί σε αυτό τον τομέα. Χρησιμοποιούν πληροφορίες πολέμου από τα παλιά χρόνια. Ο κυβερνοχώρος είναι μόνο ένα μέρος αυτού, μόνο πιο παρακινδυνευμένο από το νόμο από την απλή προπαγάνδα» είπε ο Cerniauskas. «’Έχουν την δυνατότητα, την στάση που τους ενδιαφέρει, και θα βασιστούν σε αυτό- γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε και να εφαρμόσουμε αντίμετρα».

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS