ΑρχικήinetΛύση στην αυτοανάφλεξη των μπαταριών Li-ion από το Stanford

Λύση στην αυτοανάφλεξη των μπαταριών Li-ion από το Stanford

Επιστήμονες του Stanford δημιούργησαν μπαταρίες λιθίου με ενσωματωμένο σύστημα επιβράδυνσης ανάφλεξης. Όταν η θερμοκρασία της μπαταρίας Li-ion φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο (160 βαθμοί Κελσίου στην περίπτωσή μας) το ενσωματωμένο επιβραδυντικό φλόγας ελευθερώνεται κατασβήνοντας την ανάφλεξη μόλις σε 0.4 sec. Το πιο σημαντικό είναι ότι η προσθήκη αυτή δεν επιβαρύνει την απόδοση της μπαταρίας.

Li-ion

Όπως διαπιστώσαμε μετά τα πρόσφατα γεγονότα με το Galaxy Note 7, μία απ’ τις αδυναμίες των μπαταριών Li-ion είναι ότι περιέχουν εξαιρετικά εύφλεκτους ηλεκτρολύτες. Σε περίπτωση που υπερβούμε το θερμικό κατώφλι εξαιτίας κάποιας φυσικής φθοράς ή κάποιο ελαττώματος στο κύκλωμα φόρτισης της μπαταρίας αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη.

Μία λύση, που ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, είναι να δημιουργηθεί ένας νέος διαχωριστής-μια ημιδιαπερατή μεμβράνη μεταξύ των θετικών και αρνητικών πόλων της μπαταρίας που περιέχει ένα επιβραδυντικό φλόγας.

Συνήθως ο διαχωριστής είναι κάποιο πολυμερές όπως το πολυαιθυλένιο που είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο. Στο νέου τύπου separator χρησιμοποιήθηκαν  ινώδη νήματα από φωσφορικό τριφαινυλο (ΤΡΡ), ένα κοινό επιβραδυντικό φλόγας, με ένα κέλυφος από ένα άλλο πολυμερές (PVDF-HFP). Το κέλυφος του πολυμερούς εμποδίζει το TPP από να διαρρεύσει μέσα στον ηλεκτρολύτη, κάτι το οποίο θα μείωνε την απόδοση της μπαταρίας.

Όταν ο διαχωριστής φτάνει τους 160 βαθμούς Κελσίου, το πολυμερές τήκεται, απότομα απελευθερώνοντας το ΤΡΡ εντός του ηλεκτρολύτη αποτρέποντας την έκρηξη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι περισσότερες δοκιμές πρέπει να γίνουν ώστε να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητα του νέου αυτού συστήματος σε κάθε περίπτωση. Τα ως τώρα δεδομένα βέβαια είναι αρκετά ικανοποιητικά, με το separator να είναι ευέλικτος, ανθεκτικός και χωρίς συνέπειες στην απόδοση της μπαταρίας.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS