ΑρχικήinetΡομπότ προσομοιώνει το πέταγμα της νυχτερίδας

Ρομπότ προσομοιώνει το πέταγμα της νυχτερίδας

 

νυχτερίδας

Τα τελευταία χρόνια οι drones έχουν κάνει θεαματικά άλματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορούν να παραδίδουν τα πακέτα και να βοηθούν στην αναζήτηση και τη διάσωση. Από τη στιγμή που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ζούμε και θα εργαζόμαστε με ιπτάμενα ρομπότ στο μέλλον, οι επιστήμονες ψάχνουν για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο πτήσεων. Ένα ιπτάμενο ρομπότ που προσομοιώνει το πέταγμα της νυχτερίδας, μπορεί να δώσει την απάντηση.

Οι νυχτερίδες, όχι μόνο είναι τα μόνα θηλαστικά που πετούν, αλλά υπερτερούν από τα περισσότερα ιπτάμενα ζώα στο κομμάτι της μηχανικής πτήσης. Οι πτήσεις, οι καταδύσεις, οι ξαφνικές στροφές και η ικανότητα να χρησιμοποιούν οστά και λεπτό δέρμα για να πετούν, σε αντίθεση με τα φτερά, έχουν εντυπωσιάσει τόσο τους παρατηρητές, που οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο που πετούν για χρόνια.

Τώρα, τρεις ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Caltech, οι Alireza Ramezani, Soon-Jo Chung, και Seth Hutchinson, έχουν δημιουργήσει τη δική τους ιπτάμενη νυχτερίδα. Είναι ένα αυτόνομο ρομπότ που ονομάζεται Bat Bot (Β2) και έρχεται εξαιρετικά κοντά στην εμφάνιση και το στυλ πτήσης μιας αληθινής νυχτερίδας. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό Science Robotics.

νυχτερίδας

Ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποιούν στα ρομπότ τους άκαμπτα φτερά και έλικες, οι ερευνητές προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν τη μοναδική δομή και το πολύπλοκο πέταγμα των φτερών της νυχτερίδας, δημιουργώντας ένα 93 γραμμαρίων Bat Bot Β2.

Είναι ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ, με ένα ενσωματωμένο υπολογιστή και αισθητήρες που βοηθούν να πετάξει και να γνωρίζει τη θέση του και τις σχετικές θέσεις των αγκώνων του, των γοφών του και των αρθρώσεων στα φτερά του. Αντί να έχουν ενεργοποιητές κίνησης σε κάθε άρθρωση, η ομάδα χρησιμοποίησε μια περιορισμένη σειρά αρθρώσεων, αφήνοντας τη λεπτή (56 μικρόμετρα), μεμβράνη πυριτίου που εκτείνεται πάνω από τα φτερά και την ουρά να ελέγχουν την διαμόρφωση των φτερών και την πτήση.

Το αποτέλεσμα είναι κάτι που, παρά το γεγονός ότι είναι σχεδόν λευκή και ημιδιαφανής, μοιάζει πολύ με μία πραγματική νυχτερίδα – ειδικά όταν πετάει.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ρομπότ που μπορεί να πετάξει με μαλακά, εύκαμπτα φτερά και μπορεί να κάνει γρήγορες στροφές στον αέρα, θα είναι ασφαλέστερο σε ένα περιβάλλον στο οποίο άνθρωποι και ρομπότ πρέπει να συνυπάρχουν. Μπορεί επίσης να παρέχει νέες ευκαιρίες για την έρευνα και τη διάσωση σε δύσκολα περιβάλλοντα όπου τα quadcopters, τα οποία τείνουν να είναι πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο, μπορεί να αποτύχουν.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS