ΑρχικήαπόψειςΑνατροπές στο Linux Hit Ranking

Ανατροπές στο Linux Hit Ranking

Επειδή προσωπικά ασχολούμαι με το Linux, επισκέπτομαι συχνά το Distrowatch. Η συγκεκριμένη σελίδα είναι ένας διαδικτυακός κατάλογος διανομών Linux. Έτσι μπορείτε να αναζητήσετε την διανομή που σας ενδιαφέρει και να ανακαλύψετε αν ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται καθημερινά με νέες εκδόσεις διανομών αλλά και εφαρμογών open source.

To Hit Ranking τώρα που χρησιμοποιεί το Distrowatch είναι μια μέθοδος αξιολόγησης ενδιαφέροντος για τις διανομές που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα. Ουσιαστικά η υπηρεσία μετράει τα clicks που δέχεται η κάθε διανομή, αναδεικνύοντας αυτές που ενδιαφέρουν τους περισσότερους χρήστες.linux

Μέχρι πριν από λίγο καιρό λοιπόν, η λίστα των πέντε πρώτων Linux διανομών για το τελευταίο εξάμηνο περιείχε τις παρακάτω:

1. Mint
2. Debian
3. Ubuntu
4. openSUSE
5. Manjaro

Να αναφέρουμε ότι 4 από τις 5 διανομές είναι LTS (παρέχουν μακρόχρονη υποστήριξη), και 2 από τις 5 διαθέτουν (και) Rolling Releases, δηλαδή κυλιόμενες εκδόσεις. Φυσικά μιλάμε για το openSUSE Tumbleweed και το Manjaro που είναι ένα fork του Arch.
Το openSUSE διαθέτει και LTS έκδοση με το όνομα Leap.

Η πρώτη ανατροπή λοιπόν εμφανίστηκε στην πεντάδα, αφού το Manjaro κατάφερε να περάσει την καθιερωμένη διανομή openSUSE.
Έτσι η λίστα με τις πρώτες διανομές το τελευταίο εξάμηνο διαμορφώθηκε ως εξής:

Rank Distribution HPD*
1 Mint 2770<
2 Debian 1811>
3 Ubuntu 1422>
4 Manjaro 1395>
5 openSUSE 1357<

Προσωπικά θεωρώ ότι τα παραπάνω αποτελέσματα δικαιώνουν τη “νέα” διανομή Manjaro, καθώς πιστεύω ότι αξίζει της προσοχής σας και αφήνει αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον. Χρησιμοποιώ τη διανομή (βασικά χρησιμοποιώ και τις δύο διανομές openSUSE Tumbleweed και Manjaro) , τη βρίσκω πολύ σταθερή, και θα τη συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε χρήστες που θέλουν να φύγουν από το λειτουργικό της Canonical.

Ας δούμε όμως τι έχει συμβεί με την υπόλοιπη λίστα του Distrowatch. Θα δούμε τις πρώτες 12 διανομές.

6 Zorin 1109>
7 elementary 1045>
8 Fedora 1023<
9 deepin 861>
10 Antergos 807>
11 CentOS 792<
12 Arch 728linux

Αν είστε και σεις φίλος του Fedora, η λίστα θα σας στεναχωρήσει ιδιαίτερα αφού το εμφανισιακά καλύτερο Ubuntοειδές elementary έχει περάσει μια διανομή με μεγάλη ιστορία.

Επίσης το Zorin στην 6 θέση μπορεί να μην με χαροποιεί σαν φίλο του κλασικού λειτουργικού, αλλά με κάνει να σκέφτομαι ότι τη συγκεκριμένη διανομή την χρησιμοποιούν περισσότερο νεοεισερχόμενοι στο Linux από Windows, και έτσι δεν με στεναχωρεί και ιδιαίτερα, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση εισροών χρηστών από το user database της Microsoft.

Στη 13η θέση υπάρχει το CentOS, μια διανομή που θεωρώ από τις πιο αξιόπιστες για περιβάλλον server και desktop. H 13η θέση για μια τόσο αξιόπιστη διανομή, μπορεί να δείχνει την ανάγκη ενός κοινού για τελευταίες εκδόσεις λογισμικού και νέες τεχνολογίες, κάτι που δεν προσφέρεται.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS