ΑρχικήinetΗ Mozilla δοκιμάζει στο Firefox τρία νέα χαρακτηριστικά

Η Mozilla δοκιμάζει στο Firefox τρία νέα χαρακτηριστικά

Οι μηχανικοί της Mozilla δοκιμάζουν στο Firefox τρία νέα χαρακτηριστικά που ονομάζονται Containers, SnoozeTabs και Pulse, και εάν οι χρήστες αντιδράσουν θετικά τότε θα τα δούμε στις επερχόμενες εκδόσεις.

firefox

Και τα τρία χαρακτηριστικά είναι μέρος του Test Pilot, ενός προγράμματος της Mozilla που επιτρέπει στους χρήστες να δοκιμάσουν πειραματικά χαρακτηριστικά εγκαθιστώντας ένα ειδικό add-on. Το add-on Test Pilot στη συνέχεια, επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν ποια από τις επτά λειτουργίες θέλουν να δοκιμάσουν.

Εκτός από τα Containers, SnoozeTabs και Pulse, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα Min Vid, Page Shot, Activity Stream, και Tab Center. Τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του 2016.

SnoozeTabs (Καρτέλες σε αναβολή)
Το πρώτο από τα τρία νέα χαρακτηριστικά που ξεκίνησε το 2017 ονομάζεται SnoozeTabs και είναι ένα add-on που θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν τις καρτέλες σε μελλοντική χρήση.

Λέγοντας “μελλοντική χρήση” εννοούμε ότι οι χρήστες θα είναι σε θέση να κάνουν κλικ σε ένα κουμπί του Firefox και να “παγώνουν” μια καρτέλα για ένα χρονικό διάστημα. Μόλις μία καρτέλα επιλεγεί θα εξαφανιστεί και θα επανεμφανιστεί μετά τη λήξη της περιόδου παγώματος.

Με άλλα λόγια, είναι ακριβώς όπως το add-on Pocket, που επιτρέπει στους χρήστες να αποθηκεύουν τις συνδέσεις, και επαναφέρει τις καρτέλες μετά τον τερματισμό του χρονόμετρου αντίστροφης μέτρησης.

Η Mozilla έχει ασχοληθεί με SnoozeTabs για τουλάχιστον δύο χρόνια, κατασκευάζοντας ένα πρώτο σχέδιο αυτής της δυνατότητας τον περασμένο Αύγουστο 2015, και μέσω ενός add-on που ήταν διαθέσιμο για εσωτερικές δοκιμές.

Pulse (Σφυγμός)
Η δεύτερη πειραματική λειτουργία ονομάζεται Pulse και είναι ένα εργαλείο που πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθεί στον Firefοx.

Το λέμε αυτό, επειδή το Pulse επιτρέπει στους χρήστες να βαθμολογήσουν πως οι σελίδες φορτώνονται και συμπεριφέρονται στον Firefοx, δεδομένα τα οποία αποστέλλονται πίσω στους μηχανικούς του Firefοx.

Το Pulse μοιάζει με ένα χαρακτηριστικό που θα περιμένατε να δείτε στο Firefοx Nightly ή σε Developer εκδόσεις, παρά σε μία σταθερή έκδοση του Firefοx, καθώς βοηθά τους μηχανικούς του Firefοx να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το Firefοx σε όλο το κόσμο, αντί να φέρνει κάτι αξίας στους τελικούς χρήστες.

Containers (Εμπορευματοκιβώτια)
Το τρίτο και τελευταίο χαρακτηριστικό του Firefox που ονομάζεται Containers, παλαιότερα γνωστό και ως Container Tabs, είναι ένα χαρακτηριστικό που προστέθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην έκδοση 50 του Firefox Nightly.

To Containers επιτρέπει στους χρήστες να ξεκινήσουν τις καρτέλες σε ξεχωριστά “κουτιά” (κοντέινερ), το καθένα με τη δική του βάση δεδομένων για την αποθήκευση των cookies, περιήγηση cache, δεδομένα IndexedDB και localStorage.

Στα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ των κουτιών περιλαμβάνονται οι σελιδοδείκτες, το ιστορικό περιήγησης, οι αποθηκευμένοι κωδικοί πρόσβασης, αποθηκευμένες αναζητήσεις, δεδομένα φόρμας, άδειες, πιστοποιητικά, σημαίες TGV, και αποκρίσεις OCSP.

Η λειτουργία υποστηρίζει τέσσερα ξεχωριστά δοχεία: Προσωπικά, Εργασία, Banking, και Αγορές. Τα ονόματα αυτών των δοχείων δεν σημαίνουν τίποτα, καθώς έχουν το ίδιο επίπεδο διαχωρισμού και ασφάλειας, και υπάρχουν μόνο για να καθοδηγήσουν τους χρήστες και τίποτα περισσότερο.

Ένα κρυφό χαρακτηριστικό του Firefox Containers είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κουτιά για να συνδεθείτε στις ίδιες ιστοσελίδες με τέσσερις διαφορετικές πιστοποιήσεις, μία διαφορετική για κάθε κουτί.

Εάν έχετε μπερδευτεί για το τι τελικά είναι το χαρακτηριστικό Containers, φανταστείτε το σαν ξεχωριστές “συνδέσεις περιήγησης” που υπάρχουν στο ίδιο πρόγραμμα περιήγησης, ή αν θέλετε, σαν τέσσερις Private Browsing τρόπους, αλλά χωρίς προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Μην ξεχνάτε! Για να ενεργοποιήσετε αυτά τα κρυμμένα χαρακτηριστικά, πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε το add-on του Firefox, Pilot Test και στη συνέχεια επιλέξτε ποια χαρακτηριστικά θέλετε να δοκιμάσετε.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS