ΑρχικήαπόψειςΤι είπε ο Tim Berners-Lee για τα 28 χρόνια World Wide Web

Τι είπε ο Tim Berners-Lee για τα 28 χρόνια World Wide Web

Χθες ήταν η 28η επέτειος της ημέρας που ο Tim Berners-Lee υπέβαλε την πρότασή του για το World Wide Web. Για να τιμήσει την περίσταση, δημοσίευσε μια επιστολή περιγράφοντας το πόσο έχει εξαπλωθεί κάτι που τον φοβίζει καθώς διαστρεβλώνει το αρχικό του όραμα.

Ο Berners-Lee εξακολουθεί να κατευθύνει την Κοινοπραξία του Παγκοσμίου Ιστού (World Wide Web Consortium) που αναπτύσσει ανοικτά πρότυπα για το web. Αυτό του δίνει μεγάλη επιρροή, αλλά τώρα το διαδίκτυο είναι σε όλο τον κόσμο, και κυβερνήσεις και εταιρείες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης του. Πολλά από τα προβλήματα που επισημαίνει και θα δούμε παρακάτω δεν είναι νέα, αλλά όπως αναφέρει “ανησυχώ όλο και περισσότερο για τρεις νέες τάσεις” κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.Berners-Lee

1. Η απώλεια του ελέγχου στα προσωπικά δεδομένα

Ο Berners-Lee αναγνωρίζει ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν αποδεχτεί δαιδαλώδεις όρους υπηρεσιών για να μπορούν να “χαίρονται” ιδιωτικές τεχνολογίες. Βλέπε Google, Facebook κλπ. Αναγνωρίζει επίσης το θέμα με την κυβερνητική εποπτεία. Οι κυβερνήσεις συλλέγουν δεδομένα και παρακολουθούν τις επικοινωνίες χωρίς να ζητάνε κάποια άδεια. Ο Berners-Lee φοβάται ότι η συλλογή δεδομένων από τις κυβερνήσεις θα έχει ανατριχιαστική επίδραση σε αυτό που αισθανόμαστε χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και με κάθε μας online συζήτηση.

2. Η παραπληροφόρηση είναι πολύ εύκολο να εξαπλωθεί στο διαδίκτυο

Fake News! Ναι, και όπως όλοι μας, ο Berners-Lee παρακολουθεί το φαινόμενο να μεγαλώνει στις online επικοινωνίας. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν δημιουργήσει ένα ώριμο τοπίο για διανομής ψευδών πληροφοριών. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “η χρήση της επιστήμης των δεδομένων και οι στρατοί των bots” θα ξεγελάσουν το σύστημα.

3. Η online πολιτική διαφήμιση χρειάζεται διαφάνεια και κατανόηση

Ανησυχεί για τους πολιτικούς που χρησιμοποιούν συγκεκριμένες ομάδες που δεν μπορούν να κατανοήσουν ποιο είναι το αληθινό πολιτικό μήνυμα. “Η στοχευμένη διαφήμιση επιτρέπει σε μια εκστρατεία να είναι εντελώς διαφορετική, ενδεχομένως με αντικρουόμενα πράγματα σε διαφορετικές ομάδες.”

Τι μπορούμε να κάνουμε για τα παραπάνω; Ο Tim δεν είναι απόλυτα σίγουρος, αλλά τουλάχιστον πήρε θέση περιγράφοντας κάποιες λύσεις.

1. Τα “Data pods” θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος που δίνει περισσότερο έλεγχο στα προσωπικά δεδομένα. Ο Berners-Lee έχει συνεργαστεί με το MIT και το Qatar Computing Research Institute σε ένα project που ονομάζεται «Solid» (κοινωνικά συνδεδεμένα δεδομένα ή social linked data). Αν και είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του, η ιδέα αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων μακριά από τις μεγάλες εταιρείες ακούγεται ελπιδοφόρα. Θεωρητικά τουλάχιστον αυτό θα δώσει στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα τους επιτρέποντας στις εταιρείες όπως το Facebook ελάχιστη πρόσβαση στις πληροφορίες τους, αλλά και θα τους δίνει τη δυνατότητα να ανακαλέσουν την πρόσβαση στις εν λόγω πληροφορίες.

2. Συνδρομές και μικροπληρωμές σαν λύση για δημοσιεύσεις και άλλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν διαφημίσεις για να βγάζουν τα έξοδά τους. Η ιδέα φαινομενικά είναι η αποσύνδεση της κυκλοφορίας του διαδικτύου από τη χρήση προσωπικών δεδομένων για στοχευμένο marketing.

3. Καταπολέμηση της εποπτείας των κυβερνήσεων μέσω των δικαστηρίων, εάν είναι απαραίτητο.

4. Το Facebook και η Google θα πρέπει να “συνεχίσουν τις προσπάθειές τους” για την καταπολέμηση των ψεύτικων ειδήσεων.

5. Μεγαλύτερη διαφάνεια στους τρόπους που χρησιμοποιούνται οι αλγόριθμοι για να επηρεάσουν τις ζωές μας. Αναφέρει ότι αξίες σαν τη δικαιοσύνη, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στο Machine Learning θα πρέπει να καθοριστούν πολύ συγκεκριμένα.

6. Ρυθμίσεις των online πολιτικών διαφημίσεων στα ίδια πρότυπα που απαιτούνται από άλλα μέσα όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

____________________________________

Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουμε χρόνια τώρα. Αυτό που άλλαξε τα τελευταία χρόνια, είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα συνειδητοποίησε το μέγεθος της κυβερνητικής εποπτείας. Το συνεχιζόμενο hacking επίσης που έχει σαν αποτέλεσμα πολύ μεγάλες διαρροές επιβεβαιώνει το ότι στο διαδίκτυο δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια. Οι εταιρείες από την άλλη, έχουν χτίσει ολόκληρο το επιχειρηματικό μοντέλο τους στην αποκλειστικότητα κατοχής και χρήσης των προσωπικών μας δεδομένων.

Ο Berners-Lee φαίνεται να είναι αρκετά ρομαντικός αν πιστεύει ότι όλα τα παραπάνω θα επιλυθούν σύντομα.

Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην theguardian

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS