ΑρχικήinetDemokritos Materials Future: Το μυστικό της τεχνολογικής προόδου

Demokritos Materials Future: Το μυστικό της τεχνολογικής προόδου

Materials Future: Τι θα λέγατε για φωτοβολταϊκά από βατόμουρα, χρώματα χωρίς χημικά, φτηνή αφαλάτωση, υβρίδια ανθρώπου-μηχανής με νευρικό σύστημα από πολυμερή υλικά ή ακόμα και ζωντανά αντικείμενα που ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους;

Οι τεχνολογίες που στηρίζονται σε Προηγμένα Υλικά μπορεί να είναι, πραγματικά, πέρα από κάθε φαντασία.Materials Future

Και ήταν πάντα έτσι.

Ο άνθρωπος φτιάχνει νέα υλικά εδώ και χιλιάδες χρόνια: κεραμικά, μέταλλα, ημιαγωγοί, είναι μερικά μόνο από τα εμβληματικά υλικά πάνω στα οποία χτίστηκε ο πολιτισμός μας. Με νέα υλικά θα αντιμετωπίσουμε και τα σημερινά μας αδιέξοδα. Καταναλώνουμε τους ορυκτούς και τους ενεργειακούς πόρους του πλανήτη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και μολύνουμε το περιβάλλον μας με τρόπο μη αναστρέψιμο.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση, η συνετή χρήση των πρώτων υλών και της ενέργειας είναι η απάντηση που δίνει ο σύγχρονος άνθρωπος στο πρόβλημα αυτό.materials future

Πως ακριβώς όμως δημιουργούμε τις τεχνολογίες που απαιτούνται;

Η Επιστήμη των Υλικών είναι το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε νέες τεχνολογίες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι πίσω από το 70 % όλων των τεχνολογικών επιτευγμάτων που μπαίνουν σε χρήση κάθε μέρα, βρίσκονται Προηγμένα Υλικά.

Ακριβώς αυτές είναι οι τεχνολογίες με τις οποίες προσπαθεί σήμερα η ανθρωπότητα, για άλλη μια φορά, να εξαλείψει τα προβλήματα και να δημιουργήσει τις βιώσιμες κοινωνίες του μέλλοντος.

Ένα μεγάλο κομμάτι του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” όχι μόνο συμμετέχει στην ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών αλλά πρωτοστατεί σε αρκετές από αυτές.

Για αυτό και επιστήμονες του Κέντρου ανέλαβαν, μαζί με συνεργάτες τους από όλη την Ευρώπη, να δείξουν όχι μόνο με ποιο τρόπο αξιοποιούνται οι τεχνολογίες των Προηγμένων Υλικών για την δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου αλλά και το πως πιστεύουν ότι αυτές θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μας.

Έτσι, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ομάδα αυτή δημιούργησε, σε 23 ευρωπαϊκές γλώσσες, μια σειρά από ταινίες, εκπαιδευτικό υλικό αλλά και ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι στο οποίο ο παίκτης χτίζει με Νέα Υλικά τον κόσμο του μέλλοντος.

Materials Future: Όλα είναι διαθέσιμα δωρεάν στην ιστοσελίδα: www.materialsfuture.eu/gr/

Facebook: https://www.facebook.com/materialsfuture/
Twitter: https://twitter.com/MaterialsFutur1

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του “Δημόκριτου”:
https://inn.demokritos.gr/ekpaideutikes-episkepseis

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS