ΑρχικήinetΤι θα συμβεί μετά την απόφαση που απαγορεύει το Kodi

Τι θα συμβεί μετά την απόφαση που απαγορεύει το Kodi

Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε μία απόφαση που ουσιαστικά απαγορεύει συσκευές με προ-εγκατεστημένο το Kodi για μια υπόθεση μεταξύ της ολλανδικής ομάδας καταπολέμησης πειρατείας BREIN και του Filmspeler.nl.

Η Filmspeler πωλούσε συσκευές Android με εγκατεστημένο το λογισμικό Kodi. Οι ιδιοκτήτες της Filmspeler θεωρούσαν ότι οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις στις συσκευές τους ήταν νόμιμες, αλλά αμφότεροι, BREIN και Ευρωπαϊκό δικαστήριο διαφώνησαν.kodi

Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η απόφαση για την πώληση των “pre-configured” ή συσκευές με προκαθορισμένες ρυθμίσεις στην ΕΕ; Σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιθανότατα δεν θα γίνει κάτι, αλλά μακροπρόθεσμα, είναι πολύ πιθανόν να δούμε ορισμένες αλλαγές.

Προμηθευτές

Οι προμηθευτές αυτών των συσκευών προέρχονται από Κίνα, αλλά και από το eBay. Παρά τις πρόσφατες αναφορές σε εγχώρια και ξένα ΜΜΕ, μια σύντομη αναζήτηση σήμερα αποκαλύπτει εκατοντάδες καταχωρίσεις για συσκευές που είναι σαφώς διαμορφωμένες για πειρατεία.

Με την πάροδο του χρόνου όμως μάλλον το eBay θα εφαρμόσει αυστηρότερες πολιτικές, καθώς οι κατόχοι δικαιωμάτων θα κυνηγήσουν κάθε αγορά που προωθεί τέτοια προϊόντα. Έτσι είναι πολύ πιθανό οι λίστες με αυτά τα που κυκλοφορούν δημόσια, να γίνουν πολύ λιγότερο συχνές και να μείνουν μακριά από κοινή θέα. Σίγουρα οι πωλητές θα βρουν πιο διακριτικούς τρόπους τρόπους να πλασάρουν τις συσκευές τους, χωρίς να προσελκύσουν την προσοχή.

Πειρατικά πρόσθετα; Ετοιμαστείτε για ένα DIY boom

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της εβδομάδας που μας πέρασε δεν έχει καμία σχέση με την πώληση του βασικού εξοπλισμού καθώς δεν σχετίζεται με το λογισμικό παραβίασης. Με άλλα λόγια, εάν οι προμηθευτές κουτιών πωλούν συσκευές με μια ελάχιστη εγκατάσταση λογισμικού εκτός από το κυρίως λειτουργικό σύστημα, δεν παραβιάζουν το νόμο. Αυτό όμως ίσως παρουσιάσει πρόβλημα.

Ένας τυπικός αγοραστής “πειρατικών” κουτιών δεν έχει τη γνώση να μετατρέψει μια συσκευή Android σε μια μηχανή streaming, γι ‘αυτό και αγόρασε τη συσκευή από το eBay. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχάριοι θα δυσκολευτούν, εκτός και αν αποφασίσουν να ψάξουν στο Google. Με λίγα μόνο κλικ μπορούν να εγκαταστήσουν ότι θέλουν στο Kodi.

To ίδιο έχουμε δεν να συμβαίνει με με άλλες απαγορευμένες εφαρμογές για Android, όπως το Showbox, το Popcorn Time, το Mobdro και το Terrarium TV. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές δεν είναι προ-εγκατεστημένες αλλά με μερικά κλικ, ακόμη και ο πιο αρχάριος μπορεί να τις απολαύσει.

Οι εξειδικευμένοι εγκαταστάτες για το Kodi (όπως το TVAddons Fusion) είναι ευρέως διαθέσιμοι και αναμφισβήτητα θα κερδίσουν περαιτέρω έλξη εάν περιοριστεί η διαθεσιμότητα των προκαθορισμένων «πειρατικών» συσκευών. Μάλλον θα δούμε νέα πράγματα σε αυτόν τον τομέα, για να γίνουν οι εφαρμογές και τα addons όσο το δυνατόν απλούστερα στην εγκατάσταση.

Με μια λέξη

Μέχρι και αυτή την εβδομάδα, θεωρούσαμε ότι οι χρήστες που απλώς μεταδίδουν πειρατικό περιεχόμενο δεν παραβιάζουν το νόμο. Ήταν μια θέση που γινόταν ισχυρότερη με το επιχείρημα ότι ο χρήστης ουσιαστικά δεν αποθηκεύει κάτι στον σκληρό του δίσκο.

Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη φαίνεται να έχει απομακρύνει κάθε αμφιβολία, επισημαίνοντας ότι η παρανομία υπάρχει όταν: “έργο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και προβάλλεται μέσω streaming από έναν ιστότοπο που ανήκει σε τρίτο χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.”

Με άλλα λόγια, η ροή περιεχομένου από παράνομη πηγή είναι παράνομη στην ΕΕ.

Όταν κάποιος χρήστης κατεβάζει ή μεταδίδει περιεχόμενο χωίς να έχει πληρώσει για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας παραβιάζει το νόμο, είτε αυτό προέρχεται από έναν ιστότοπο φιλοξενίας αρχείων, είτε από μια πύλη streaming ή ακόμα και από το YouTube.

Όμως η σύνδεση του χρήστη προς την παράνομη πηγή, σε αντίθεση με το BitTorrent, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από τρίτους. Επομένως, ναι, το streaming είναι παράνομο, αλλά θα παραμείνει ένα κρυφό αδίκημα που θα διεξάγεται από δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την ΕΕ, ακόμη και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS