ΑρχικήinetΓιατί απέκλεισε τη Wikipedia η Τουρκία;

Γιατί απέκλεισε τη Wikipedia η Τουρκία;

Χθες σε μια δημοσίευσή μας αναφέραμε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση στη Wikipedia, για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Φαίνεται ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε ήταν ότι η online εγκυκλοπαίδεια αρνήθηκε να αφαιρέσει περιεχόμενο που η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να κηλιδώσει τη χώρα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, η πρόσβαση στην Wikipedia περιορίστηκε επειδή η ιστοσελίδα φιλοξενεί άρθρα και σχόλια που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συντονίζει τρομοκρατικές ομάδες.Wikipedia

Έτσι η κυβερνητική υπηρεσία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μια διοικητική εντολή για να αποκλείσει τον ιστότοπο, βάσει του νόμου 5651, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ρυθμίζει το περιεχόμενο στο διαδίκτυο με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο.

Η Wikipedia κλήθηκε να αφαιρέσει το περιεχόμενο που αναστάτωσε τους Τούρκους αξιωματούχους, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε.

Ο συνιδρυτής της Wikipedia Jimmy Wales δημοσίευσε στο Twitter ότι η πρόσβαση στις πληροφορίες αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

“Τούρκοι, εγώ πάντα θα σταθώ μαζί σας και θα αγωνιστώ για αυτό σας το δικαίωμα”, γράφει ο Wales.

Ο αποκλεισμός φαίνεται να έγινε γύρω στις 8 π.μ. τοπική ώρα το πρωί του Σαββάτου, δήλωσε η ομάδα παρακολούθησης Turkey Blocks.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι σε κάθε ελευθερία του λόγου. Η κυβέρνηση της χώρας κατά καιρούς έχει μπλοκάρει πάρα πολλούς ιστότοπους, όπως το Wikileaks, το YouTube, το Twitter και το Facebook. Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης γενικά παρεμποδίστηκαν σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής. Επιπλέον, πολλοί δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, ενώ άλλοι φυλακίστηκαν επειδή εξέφρασαν κάποια άποψη κατά του Erdogan.

Αυτός ο νέος αποκλεισμός αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι Τούρκοι πολίτες χάνουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οποιοσδήποτε προσπαθήσει να επικρίνει τον πρόεδρο της χώρας θα τιμωρηθεί.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS