ΑρχικήsecurityΒug Alert: 4 χαρακτήρες κρασάρουν τα Windows 7 και τα Windows 8

Βug Alert: 4 χαρακτήρες κρασάρουν τα Windows 7 και τα Windows 8

Χωρίς αμφιβολία, ο Μάιος ήταν ένας κακός μήνας για τους χρήστες των Windows 7. Το ευρέως διαδεδομένο ransomware WannaCry έπληξε υπολογιστές και μηχανήματα που τρέχουν Windοws 7, ενώ ένα νέο bug που ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι σε θέση να επιβραδύνει και να κρασάρει υπολογιστές που τρέχουν Windοws 7, αλλά και Windοws 8.

Windows

Όσο και εάν ακούγεται περίεργο, τέσσερεις χαρακτήρες είναι αρκετοί για να ενεργοποιήσουν την συγκεκριμένη ευπάθεια, η οποία μπορεί να επιβραδύνει το σύστημά σας, ή συχνότερα, να οδηγήσει σε μπλε οθόνη σφάλματος (screen of death). Ότι και αν κάνετε λοιπόν, χρήστες των Windows 7 & Windows 8 (αλλά και χρήστες των Vista, εάν υπάρχει κανένας εκεί έξω), μην δοκιμάσετε να ανοίξετε οποιοδήποτε αρχείο με το filename “$MFT”.

Το συγκεκριμένο όνομα αρχείου προορίζεται τυπικά για ειδικά metadata files του Windows NTFS filesystem, και όταν δοκιμάσετε να ανοίξετε ένα αρχείο που περιλαμβάβει τους χαρακτήρες αυτούς ως μέρος του filename ή του directory path του αρχείου (πχ. C:\$MFT\image) αυτό θα κρασάρει τον υπολογιστή σας, σύμφωνα με το Ars Technica.

Το bug δεν φαίνεται να επηρεάζει τα Windοws 10, ενώ η Microsoft είναι ήδη ενήμερη για το ζήτημα και εκκρεμεί η έκδοση αντίστοιχης ενημέρωσης για την επιδιόρθωσή του.

Αρκετοί από εσάς μπορεί να θυμάστε ένα ίσως από τα πιο ενοχλητικά ή για πολλούς διασκεδαστικά σφάλματα της εποχής των Windows 95 και 98: ειδικά διαμορφωμένα ονόματα αρχείων μπορούσαν να προκαλέσουν τη συντριβή του λειτουργικού συστήματος. Οι κακόβουλοι χρήστες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το bug αυτό για να επιτεθούν σε μηχανήματα άλλων χρηστών, χρησιμοποιώντας ένα από τα ειδικά ονόματα αρχείων ως image sources. Το πρόγραμμα περιήγησης προσπαθoύσε να αποκτήσει πρόσβαση στο αρχείο αυτό και τα Windοws κατέρρεαν.

Όπως αποδεικνύεται τα Windοws 7, 8.1 και Vista πλήττονται από παρόμοιο είδος σφάλματος.

Η ιστοσελίδα The Verge τέσταρε με επιτυχία το σφάλμα σε έναν υπολογιστή με Windοws 7 με προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης τον Internet Explorer. Χρησιμοποιώντας ένα όνομα αρχείου με path “c:\$MFT\123” σε μια εικόνα ενός ιστότοπου, η δοκιμή προκάλεσε την επιβράδυνση ενός μηχανήματος μέχρι το σημείο που απαιτούνταν επανεκκίνηση του υπολογιστή. Ορισμένα μηχανήματα μπορεί να εμφανίσουν τελικά και μπλέ οθόνη θανάτου, καθώς το filesystem “κλειδώνει” στο αρχείο αυτό και όλες οι άλλες εφαρμογές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αρχεία.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS