ΑρχικήinetΥψηλότερα κέρδη μέσω ransomware? Οι οικονομολόγοι έχουν τη λύση

Υψηλότερα κέρδη μέσω ransomware? Οι οικονομολόγοι έχουν τη λύση

Μια έρευνα που διεξήχθη από οικονομολόγους του Πανεπιστημίου του Κέντ, δείχνει πώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, μέσω των επιθέσεων ransomware.

ransomware

Το ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που παρεμποδίζει τη λειτουργικότητα ενός υπολογιστή (κρυπτογραφεί για παράδειγμα όλα τα αρχεία του σκληρού δίσκου) και στη συνέχεια απαιτεί από το θύμα να πληρώσει λύτρα, για να επαναφέρει επιτυχώς το σύστημά του. Ο όρος ‘Ransomware’ εισήχθη για πρώτη φορά στο Oxford English Dictionary το 2012, και έχουμε δει πολλές άσχημες και επικίνδυνες παραλλαγές του, όπως το CryptoLocker, το CryptoWall, και πιο πρόσφατα, το WannaCry.

 

Είναι όμως τα ransomware επικερδή? 

Όχι όσο νομίζετε. Πάρτε για παράδειγμα το WannaCry . Το ransοmware αυτό παρέλυσε την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και αμέτρητες επιχειρήσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Χρειάστηκε περίπου μια εβδομάδα για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να συγκεντρώσουν λύτρα ύψους 100.000 δολαρίων σε bitcoins. Aναλογικά, το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο, εάν το συγκρίνετε με το χάος που προκάλεσε.

 

Τι προτείνουν οι οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου του Kent?

Ένα ερευνητικό έγγραφο του Πανεπιστημίου του Kent, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, παραθέτει αρκετές προτάσεις για το πώς οι προγραμματιστές ransomware μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα χρήματα που αποκομίζονται από τα ransomware εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία των χρηστών να καταβάλουν τα ζητούμενα λύτρα για να ανακτήσουν τα αρχεία τους. Αυτό επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αξίας που έχουν τα αρχεία για τους χρήστες ή κατά πόσο είναι σίγουροι ότι αν πληρώσουν, θα ανακτήσουν τα αρχεία τους.

Το έγγραφο δείχνει ότι οι προγραμματιστές ransomware επιδιώκουν να λάβουν λύτρα τουλάχιστον από το 50% των χρηστών που έχουν μολυνθεί. Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η δημιουργία λεπτομερών προφίλ των θυμάτων τους, και βάση αυτών να καθορίζεται και το ύψος των λύτρων. Ένας χρήστης με πολλά αρχεία ίσως είναι διατεθιμένος να καταβάλει μεγαλύτερο ποσό από κάποιον με μικρότερο αριθμό αρχείων. Ομοίως, ένα θύμα έχει μεγαλύτερο κίνητρο να πληρώσει, αν τα κρυπτογραφημένα αρχεία είναι σημαντικά έγγραφα της δουλειάς του και όχι, για παράδειγμα, η μουσική του συλλογή.

Ένας εισβολέας θα μπορούσε επίσης να εξετάσει το hardware. ‘Ενας χρήστης με ακριβό φορητό υπολογιστή μπορεί να έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ευκολότερα το απαιτούμενο ποσό από κάποιον με έναν φθηνό netbook.

Το φύλο μπαίνει επίσης στο παιχνίδι. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες να πληρώσουν για να ανακτήσουν τα αρχεία τους, σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η  προθυμία αυτή αυξάνεται και με την ηλικία.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS