ΑρχικήinetΠοια η διαφορά μεταξύ surface, deep και dark web;

Ποια η διαφορά μεταξύ surface, deep και dark web;

Πολλές φορές έχουμε συναντήσει ή ακούσει αυτούς τους όρους. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα;

web

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το internet και το web είναι δύο διαφορετικές οντότητες. Το Internet δημιουργήθηκε από την DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) τη δεκαετία του 1960. Πολλοί από εσάς μπορεί να γνωρίζετε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι πίνακες μηνυμάτων υπήρχαν πριν από την έναρξη του web – αυτές οι υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν το internet.

Ο Παγκόσμιος Ιστός ή web, όπως γνωρίζουμε αναπτύχθηκε σχεδόν 3 δεκαετίες αργότερα στο CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών), το εργαστήριο ερευνητικής φυσικής σωματιδίων κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας. Ο ιστός αποτελείται από πρωτόκολλα HTML και HTTP που χρησιμοποιούνται από προγράμματα περιήγησης για επικοινωνία με διακομιστές. Αυτός ο ιστός – ο οποίος δημιουργήθηκε αρχικά για να επιτρέψει στους φυσικούς σωματιδίων να μοιράζονται σύνολα δεδομένων – τρέχει στην κορυφή του διαδικτύου με τον ίδιο τρόπο που η φωνή μεταδίδεται μέσω των τηλεφωνικών γραμμών.

Surface Web(επιφανειακός ιστός)

Ένας ιδανικός τρόπος για να κατανοήσουμε τις ταξινομήσεις του ιστού είναι να τον παρομοιάσουμε με έναν ωκεανό. Ο επιφανειακός ιστός είναι παρόμοιος με την επιφάνεια του ωκεανού, το τμήμα που είναι εύκολα ορατό και προσβάσιμο από υπηρεσίες όπως το Google Chrome, το Mozilla Firefox και το Microsoft Edge. Το deep web είναι ένα στρώμα κάτω από την επιφάνεια, που θα χρειαζόσασταν εξοπλισμό κατάδυσης για να πάτε, ενώ το dark web είναι το στρώμα ακόμα πιο κάτω από το deep web – ο πυθμένας του ωκεανού που μόνο με υποβρύχιο γίνεται προσβάσιμος.

Ο επιφανειακός ιστός περιέχει όλα όσα είναι δημόσια προσβάσιμα μέσω μιας μηχανής αναζήτησης. Αυτό είναι το τμήμα του ιστού στο οποίο έχετε πρόσβαση όταν διαβάζετε ένα άρθρο σε ένα site ειδήσεων, αγοράζετε κάτι από το Amazon ή παρακολουθείτε βίντεο στο YouTube.

Θεωρείται ότι αποτελεί μόνο το 5% του συνόλου του παγκόσμιου ιστού. Ένας αριθμός που φαίνεται μικροσκοπικός αλλά δείχνει απλά πόσα δεδομένα υπάρχουν στον ιστό σήμερα. Το Deep Web πιστεύεται γενικά ότι είναι από 500 έως και 5000 φορές μεγαλύτερο. Υπάρχουν περίπου είκοσι terabytes (TB) δεδομένων και περίπου ένα δισεκατομμύριο έγγραφα στον επιφανειακό ιστό σε σύγκριση με 7.500 terabytes (TB) δεδομένων και σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων εγγράφων που ανακαλύφθηκαν στο deep web.

Στολή κατάδυσης τώρα και πηγαίνουμε στο deep web

Το Deep web ουσιαστικά είναι το αντίθετο του Surface web, καθώς περιέχει δεδομένα που δεν μπορούν να ανακαλυφθούν από μια μηχανή αναζήτησης. Τα δεδομένα αυτά εξακολουθούν να είναι προσβάσιμα στο κοινό, αν και θα χρειαστείτε ειδική πρόσβαση, με τη μορφή διαπιστευτηρίων πρόσβασης (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης). Ένα καλό παράδειγμα των δεδομένων στο Deep Web είναι το pin που δημιουργείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή στα εισερχόμενα του Gmail. Όπως μπορείτε να δείτε, και τα δύο είναι εύκολα προσβάσιμα αλλά χρειάζονται επιπλέον ειδικά δικαιώματα.

Μπορεί σαν όρος το deep web να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είναι ένα απειλητικό μέρος, ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον Ιστό χωρίς αυτό. Είναι το μέρος του ιστού που περιέχει τα ιατρικά αρχεία, τα οικονομικά αρχεία, τα αρχεία κοινωνικών μέσων και πολλές άλλες σημαντικές πληροφορίες που δεν θα θέλαμε να είναι προσβάσιμες μέσω μιας αναζήτησης Google. Είναι αυτή η ανάγκη ασφάλειας που δημιούργησε την ανάγκη για ένα τμήμα στον παγκόσμιο ιστό, που θα κρατάει ένα μέρος των δεδομένων του ασφαλές.

Επιβιβαζόμαστε στο υποβρύχιο και καταδυόμαστε στο dark web

Το Dark Web είναι μέρος του Deep Web με την μόνη διαφορά ότι ήταν ειδικά σχεδιασμένο για να ΜΗΝ είναι προσβάσιμο από τα κανονικά προγράμματα περιήγησης. Η τεχνολογία που απαιτείται για να γίνει πραγματικότητα το Dark Web δημιουργήθηκε από Αμερικανούς Στρατιωτικούς Ερευνητές τη δεκαετία του ’90 και εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από αυτούς. Η τεχνολογία δημιουργήθηκε για να επιτρέψει στις υπηρεσίες πληροφοριών να αποστέλλουν και να λαμβάνουν δεδομένα ανώνυμα. Γνωστό και ως “The Onion Router” – το όνομά του προέρχεται από την εφαρμογή κρυπτογράφησης στρωμάτων μέσα σε μια στοίβα πρωτοκόλλου επικοινωνίας- πολλά στρώματα, όπως τα στρώματα ενός κρεμμυδιού. Γρήγορα το όνομα του έγινε TOR από τα αρχικά του.

Ωστόσο μια εύλογη ερώτηση γεννάται, εάν δημιουργήθηκε από το Στρατό των ΗΠΑ, γιατί είναι προσιτό στον οποιοδήποτε; Η απάντηση σε αυτό είναι απλή, πώς θα κρύψεις ανώνυμα μηνύματα όταν δεν έχεις τίποτα για να τα κρύψεις; Όσο περισσότεροι άνθρωποι θα χρησιμοποιούσαν την ανώνυμη αλληλογραφία, τόσο πιο δύσκολο θα ήταν για τους οργανισμούς αντιμετώπισης πληροφοριών να εντοπίσουν τα μηνύματα που προορίζονταν για το Στρατιωτικό των ΗΠΑ. Ένα άλλο αντιληπτό όφελος από αυτό ήταν να επιτρέψει σε άτομα που ζουν σε χώρες με καταπιεστικό καθεστώς να επικοινωνούν χωρίς να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες. Ωστόσο, σήμερα το dark web χρησιμοποιείται για παράνομη δραστηριότητα από άτομα που εκμεταλλεύονται την ανωνυμία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες προειδοποιούνται ότι μπαίνουν στον dark web με δική τους ευθύνη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS