ΑρχικήsecurityΗacking στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των ΗΠΑ; Τι γνώριζε η NSA

Ηacking στο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των ΗΠΑ; Τι γνώριζε η NSA

Ένα άκρως απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από τα αρχεία της NSA αποκαλύπτει την πιθανή απόπειρα αλλοίωσης των αμερικανικών εκλογικών αποτελεσμάτων από Ρώσους χάκερς.

NSA hack

Η NSA βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο ενός σκανδάλου, καθώς όπως αποκαλύπτεται η μυστική υπηρεσία γνώριζε για την επιτυχή απόπειρα Ρώσων πρακτόρων να παραβιάσουν έναν εκ των προμηθευτών του αμερικανικού συστήματος ψηφοφορίας, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με το The Intercept, οι πληροφορίες προέρχονται από μια διαβαθμισμένη, άκρως μυστική, έκθεση της NSA, της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η έκθεση έρχεται ακριβώς την στιγμή που η Real Leigh Winner, μια 25χρονη ιδιωτική υπάλληλος της NSA, κατηγορείται για υποκλοπή διαβαθμισμένων εγγράφων από κρατική υπηρεσία και ανώνυμη αποστολή τους σε ειδησεογραφικό πρακτορείο. Εάν συνδυαστούν τα δύο αυτά γεγονότα, γίνεται αρκετά σαφές ότι η Winner πρόκειται μάλλον για τη νέα whistleblower της NSA, μετά τον Edward Snowden.

Έχει ήδη γίνει γνωστό ότι hackers της ομάδας Fancy Bear, που φέρεται να είναι κρατικά επιχορηγούμενη από τη Ρωσία, παραβίασαν τους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υψηλόβαθμων αξιωματούχων και υποψήφιων του Δημοκρατικού Κόμματος κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου, διαρρέοντας απόρρητες πληροφορίες online. Αυτό τελικά οδήγησε σε πολυάριθμες αποκαλύψεις που έπληξαν την εικόνα της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και βοήθησαν στην εκλογή του Donald Trump.

Μέχρι σήμερα, όλα έδειχναν ότι το σύστημα καταμέτρησης ψήφων των ΗΠΑ δεν επηρεάστηκε από τις απόπειρες hacking των Ρώσων. Ωστόσο, η έκθεση του Τhe Intercept δείχνει ότι η ρωσική μυστική υπηρεσία GRU κατάφερε να χακάρει τουλάχιστον έναν προμηθευτή ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφοφορίας στις ΗΠΑ και έστειλε phishing emails σε περισσότερους από εκατό τοπικούς εκλογικούς αξιωματούχους πριν από την ψηφοφορία.

Το έγγραφο που δημοσίευσε το Intercept χρονολογείται στις 5 Μαΐου του 2017, και φαίνεται να αποτελεί έναν λεπτομερή κυβερνητικό απολογισμό σχετικά με την απόπειρα παρέμβασης των Ρώσων στις περυσινές εκλογές.

Ενώ το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αναφέρει την εταιρεία που ενδέχεται να παραβιάστηκε, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι η VR Systems, προμηθεύτρια εξοπλισμού και υπηρεσιών ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε οκτώ διαφορετικά κράτη των ΗΠΑ.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο επιτυχείς ήταν οι ρωσικές απόπειρες hacking, καθώς και αν είχαν άμεση επιρροή στη νίκη του Trump ή όχι, τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να δημιουργήσουν πλήθος αμφιβολιών για όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS