ΑρχικήinetSolus GNOME 2017.04.18

Solus GNOME 2017.04.18

Το Solus είναι μια διανομή Linux κατασκευασμένη από το μηδέν. Χρησιμοποιεί μια forked έκδοση του διαχειριστή πακέτων PiSi, που αναφέρεται ως “eopkg” μέσα στο Solus, και ένα προσαρμοσμένο desktop περιβάλλον που ονομάζει “Budgie”, και αναπτύχθηκε αρχικά μόνο για τη διανομή.

Η επιφάνεια εργασίας Budgie, μιμείται την εμφάνιση και την αίσθηση της επιφάνειας εργασίας του GNOME 2. Η διανομή είναι διαθέσιμη μόνο για υπολογιστές των 64 bit. Γενικά η διανομή διαθέτει εντυπωσιακά γραφικά και σύμφωνα με άλλα reviews η επιφάνεια εργασίας Budgie είναι ιδιαίτερα όμορφη και λειτουργική.solus

Δοκίμασα τη διανομή στη γεύση Gnome, καθώς παλαιότερα που δοκίμασα την Budgie ήταν αδύνατο να αλλάξω γλώσσα με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας το Alt+Shift. Αναζητώντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα το είχαν πάρα πολλοί, και ο προγραμματιστής του project δεν ενδιαφερόταν και τόσο πολύ για την συγκεκριμένη αλλαγή.

Έτσι αφού you can’t teach an old dog new tricks, αποφάσισα ότι η διανομή δεν είναι για μένα.

Χθες είδα όμως την έκδοση Gnome και αποφάσισα να δοκιμάσω ξανά, καθώς με το Gnome δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τις συντομεύσεις. Δεν εγκατέστησα τη διανομή, αλλά πέρασα το ISO σε ένα USB και δοκίμασα την Live έκδοση. Ναι η συντόμευση ήταν εκεί..

Όσον αφορά το Live περιβάλλον, δεν ήταν σταθερό. Υπήρξαν πολλά κρασαρίσματα, ο Firefox έκλεισε μόνος του καθώς έγραφα αυτή τη δημοσίευση, και μετά δεν άνοιγε. Προσπάθησαν να ανοίξω το terminal για να σταματήσω την ghost διεργασία, αλλά το terminal δεν άνοιγε. Δοκίμασα να ανοίξω το γραφικό περιβάλλον του System Monitor για να σταματήσω τη διεργασία από εκεί, και πάλι χωρίς τύχη.

Δεν θέλω να αδικήσω τη διανομή, καθώς δεν την εγκατέστησα, αλλά η Live έκδοση ήταν χάλια.

Η διαχείριση πακέτων γίνεται από εφαρμογή του Solus που ονομάζεται eopkg, όπως προανέφερα και διαθέτει δικό του αποθετήριο λογισμικού. Είναι παρόμοιο με το dpkg του Debian με apt και φαίνεται αρκετά εύκολο στη χρήση. Μπορείτε να εγκαταστήσετε εύκολα εφαρμογές με την εντολή sudo eopkg install όνομα-εφαρμογής. Το αποθετήριο του Solus είναι γεμάτο με δημοφιλείς εφαρμογές που παρεμπίπτοντος είναι πάντα στην τελευταία έκδοση.

Η διανομή διαθέτει και ένα γραφικό Κέντρο Λογισμικού που είναι παρόμοιο με το Κέντρο Λογισμικού του Ubuntu ή το GNOME Software.

Όπως προανέφερα, δεν θέλω να αδικήσω την διανομή, γιατί παρόλες τις δυσκολίες που συνάντησα στην Live έκδοση, όσες κριτικές έχω διαβάσει για το Solus, το παρουσιάζουν σαν πολύ εντυπωσιακό και αξιόπιστο project.

Όμως σκέφτομαι να περιμένω κανένα χρόνο ακόμα πριν το εγκαταστήσω κανονικά. Αν εσείς θέλετε να το κάνετε νωρίτερα, παρακάτω υπάρχει το link για τα ISO:

Τη διανομή θα τη βρείτε σε γεύσεις Budgie, GNOME και MATE

https://solus-project.com/download/

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS