ΑρχικήinetΣτο στόχαστρο των αρχών οι χρήστες παράνομων add-ons του Kodi;

Στο στόχαστρο των αρχών οι χρήστες παράνομων add-ons του Kodi;

Παρότι το τοπίο παραμένει aκόμη θολό σχετικά με τη νομιμότητα της χρήσης προσθέτων του Kodi που επιτρέπουν το streaming παράνομου περιεχομένου και τις ποινές που μπορεί αυτό να επιφέρει, οι δηλώσεις του επικεφαλή της μεγαλύτερης αντιπειρατικής ομάδας της Βρετανίας έρχονται να ταράξουν ακόμη περισσότερο τα ήδη θολωμένα νερά.

add-ons του Kodi

Σύμφωνα με τον Kieron Sharp, διευθύνων σύμβουλο του Federation Against Copyright Theft (FΑCT) είναι πολύ πιθανό οι χρήστες παράνομων addons του Kodi να αρχίσουν να διώκονται από τις αρχές στο “πολύ κοντινό μέλλον”, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή στοιχείων σχετικά με αυτούς, στα πλαίσια ερευνών που διεξάγονται από τις αρχές.

“Οι αρχές μπορεί να ξεκινήσουν σύντομα να στοχεύουν κοινούς χρήστες Kodi και όχι μόνο πωλητές και προγραμματιστές”, αναφέρει ο Sharp.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πως ενώ το ίδιο το Kodi είναι νόμιμο, τα πρόσθετα τρίτων κατασκευαστών επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν παράνομη πρόσβαση σε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το streaming περιεχομένου από μη νόμιμες πηγές είναι πλέον παράνομο στην ΕΕ.

Και ενώ είναι αρκετά δύσκολο να διαπιστωθεί ποιος χρησιμοποιεί το λογισμικό για νόμιμους σκοπούς και ποιος για παράνομους σκοπούς, οι πωλητές των λεγόμενων “fully loaded Kodi boxes” φαίνεται να αποτελούν πρωταρχικό στόχο όντας στο επίκεντρο των ερευνών των αρχών, ενώ από τις έρευνες δεν εξαιρούνται οι τελικοί χρήστες, εάν και φαινομενικά αποτελούν τον τελευταίο τροχό της αμάξης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Independent ο διευθύνων σύμβουλος του Federation Against Copyright Theft αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Αυτό που εξετάζουμε σε συνεργασία με πολλούς από τους πελάτες και τα μέλη μας είναι τα διαφορετικά επίπεδα εγκληματικότητας που διαπράττονται.”

“Υπάρχει η κατασκευή και η εισαγωγή των συσκευών, όπως και η διανομή και η πώληση αυτών. Εξετάζουμε επίσης τους χρήστες που παρέχουν τις εφαρμογές και τα πρόσθετα, τους προγραμματιστές.”

“Και έπειτα, σε κάποιο σημείο, φτάνουμε και στον τελικό χρήστη. Ο λόγος για τον οποίο οι τελικοί χρήστες εμπλέκονται σε αυτό είναι ότι διαπράττουν ποινικά αδικήματα”.

“Όταν συνεργαζόμαστε με την αστυνομία εναντίον μιας εταιρείας που πωλεί IPTV boxes ή συσκευές παράνομου streaming σε μεγάλη κλίμακα, υπάρχουν αρχεία με τους χρήστες που έχουν αγοράσει τις συσκευές. Είναι μέρος της δουλειάς που κάνουμε με την αστυνομία το να εξετάσουμε όλη την επιχείρηση και να αρχίσουμε να ερευνούμε όσους αγοράζουν τις συσκευές αυτές.”

Nat BotPak
Nat BotPak
LIFE IS TOO SHORT to remove usb safely

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS