ΑρχικήinetΗ Microsoft κάνει τα Windows πολύ πιο ασφαλή από ότι η Apple...

Η Microsoft κάνει τα Windows πολύ πιο ασφαλή από ότι η Apple τα συστήματα της

Η Microsoft έχει παλέψει για να κάνει τα Windows πιο ασφαλή, και όλες αυτές οι προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν καρπούς, καθώς ο αριθμός των malware επιθέσεων που αποσκοπούν στο λειτουργικό σύστημα της μειώθηκαν σημαντικά το περασμένο έτος, σύμφωνα με μια έρευνα.

windows

Την ίδια στιγμή, MacOS και Linux μπαίνουν όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των hackers, με τα συστήματα της Apple να δέχονται τρεις φορές περισσότερες επιθέσεις από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αποκαλύπτει το ινστιτούτο ασφάλειας AV-TEST.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κακόβουλων προγραμμάτων που στοχεύουν τα Windows αυξήθηκαν μόλις κατά 10 τοις εκατό, ενώ ο αριθμός των διαφόρων τύπων κακόβουλου λογισμικού που δημιουργήθηκαν ειδικά για συστήματα Windows μειώθηκε κατά 13 τοις εκατό.

Ενώ τα Windows εξακολουθούν να είναι το πιο ευρέως στοχευόμενο λειτουργικό σύστημα, με 7 από τις 10 νέες μορφές κακόβουλου λογισμικού να έχουν ως στόχο την πλατφόρμα  της Microsoft, oι επιθέσεις έναντι Apple και Linux συστημάτων, έχουν τριπλασιαστεί.

Το κορυφαίο Windows malware την προηγούμενη χρονιά ήταν το Allaple, το οποίο δραστηριοποιείται τουλάχιστον από το 2006, ακολουθούμενο από τα Virut, Ramnit και Virlock. Παρά την έκρηξη των ransomware επιθέσεων με τα WannaCry και Petya, τα ransomware αντιπροσώπευαν μόνο το 0,94 τοις εκατό του συνόλου των κακόβουλων προγραμμάτων που αποσκοπούσαν στα Windows πέρυσι, με τους ιούς και τα worms να οδηγούν τα διαγράμματα με 37,60 τοις εκατό και 25,44 τοις εκατό, αντίστοιχα.

«Ο αριθμός των δειγμάτων malware το 2016 μειώθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η καμπύλη αυξήθηκε και πάλι κατά 7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Όταν ολοκληρώθηκε η έκθεση στα τέλη του Ιουνίου 2017, τουλάχιστον 600 εκατομμύρια malware προγράμματα ανιχνεύονταν από την AV-TEST, τα οποία στόχευαν τα χρησιμοποιημένα λειτουργικά συστήματα της Redmond,» αναφέρει η έρευνα.

Όσον αφορά τα MacOS, τα Trojans ήταν η μεγαλύτερη απειλή, αντιπροσωπεύοντας το 85.59 τοις εκατό των επιθέσεων, ενώ τα ransomware αντιπροσώπευαν μόλις το 0,07 τοις εκατό.

«Με ρυθμό αύξησης άνω του 370% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δεν είναι υπερβολή να μιλάμε για εκρηκτική ανάπτυξη. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να κοιτάξουμε τον συνολικό αριθμό των προγραμμάτων malware με τα οποία οι εγκληματίες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες Mac: Ενώ το 2015 υπήρχαν περίπου 819 διαφορετικά malware που στόχευαν το MacOS, οι χρήστες της Apple το 2016 έπρεπε να προστατεύουν τις συσκευές τους από 3033 δείγματα malware,» εξηγεί η AV-TEST.

Πέρυσι, οι τρεις πιο ισχυρές μορφές κακόβουλου λογισμικού που στόχευαν το MacOS ήταν οι Flashback, MacControl, και Keranger.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS