ΑρχικήHow ToHosts file: για γρηγορότερο και ασφαλέστερο Internet

Hosts file: για γρηγορότερο και ασφαλέστερο Internet

Hosts file: Τι είναι και πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε το αρχείο; Τα Domain Name Servers (DNS) συνδέουν το Διαδίκτυο. Ταιριάζουν με τις διευθύνσεις IPv4 και IPv6 που χρησιμοποιούν οι servers με ονόματα τομέα αναγνωρίσιμα από τον άνθρωπο.
Είναι το ισοδύναμο του τηλεφωνικού καταλόγου για το Internet. Όμως, ενώ τα DNS είναι απολύτως απαραίτητα για τη λειτουργία του διαδικτύου, δεν είναι και ο μόνος τρόπος για να συνδέσετε διευθύνσεις IP με domain names. Μπορείτε να το κάνετε και με τα αρχεία Hosts συνδέοντας μυστηριώδεις διευθύνσεις IP με σημαντικά domain names.hosts

Το αρχείο Hosts είναι ένα αρχείο το οποίο διαθέτουν σχεδόν όλοι οι υπολογιστές. Τα λειτουργικά συστήματα το χρησιμοποιούν για να αντιστοιχίσουν μια σύνδεση μεταξύ μιας διεύθυνσης IP και ενός domain name.
Eίναι ένα αρχείο κειμένου ASCII και περιέχει διευθύνσεις IP που χωρίζονται από ένα κενό και στη συνέχεια ένα όνομα τομέα ή domain name. Κάθε διεύθυνση καταλαμβάνει μια δική της γραμμή. Για παράδειγμα, o αριθμός 17.172.224.47 είναι η διεύθυνση IP της Apple.

Για να τοποθετήσετε την παραπάνω διεύθυνση σε ένα αρχείο Host θα πρέπει να εισάγετε την παρακάτω γραμμή με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (προτείνουμε το Notepad++ για Windows και το Geany για LInux).

17.172.224.47 Apple.com

Για να είναι έγκυρη η καταχώρηση, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ονομασίες ιστότοπων που περιέχουν \, /, ή http: //.

Αν βάλετε το σύμβολο #, στην αρχή της γραμμής, ουσιαστικά απενεργοποιείτε την καταχώρηση. Το αρχείο Hosts θα την αγνοήσει και θα διαβάσει την παρακάτω αν υπάρχει.
Όταν μια καταχώρηση είναι έγκυρη, ο υπολογιστής σας θα χρησιμοποιήσει τη χαρτογράφηση διευθύνσεων στο αρχείο Hosts και δεν θα το αναζητήσει στο DNS.

Γιατί όμως να μπείτε σε μια τέτοια διαδικασία όταν ο πάροχος DNS σας αναζητά αυτόματα τις διευθύνσεις για εσάς; Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι.

Πρώτος – και είναι ήσσονος σημασίας – όταν οδηγηθείτε σε μια ιστοσελίδα από το αρχείο Hosts, ο υπολογιστής σας θα διαβάσει την διεύθυνση μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερα από ό, τι θα έκανε από το DNS.

Χρησιμοποιώντας το αρχείο μπορείτε να επιταχύνετε την επίλυση της διεύθυνσης που θέλετε να επισκεφτείτε. Αν επισκέπτεστε πάντα τις ίδιες ιστοσελίδες (το κάνουν οι περισσότεροι από μας) θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε τον ελαφρύ διακομιστή DNS Dnsmasq caching. (Θα γράψουμε για τον Dnsmasq DNS server σε επόμενη δημοσίευση). Αυτό το πρόγραμμα αποθηκεύει αυτόματα τα ερωτήματα DNS, και έτσι ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε έναν ιστότοπο, ο υπολογιστής σας θα τον αναζητήσει στην τοπική μνήμη Dnsmasq αντί να χάσει χρόνο ψάχνοντας στο DNS. Αυτό μπορεί να εξοικονομήσει ένα 50% του χρόνου αναζήτησης των DNS σας.

Όμως εκεί που είναι πραγματικά χρήσιμα τα αρχεία Hosts είναι στο ότι σας επιτρέπουν να αποκλείσετε διαφημίσεις, ιστότοπους με spyware, ιστότοπους με malware και ιστότοπους παρακολούθησης. Μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα εμποδίζοντας απλά τον υπολογιστή σας να συνδεθεί σε ενοχλητικούς ιστότοπους.

Συγκεκριμένα, μπορείτε να απαριθμήσετε τους ιστότοπους που δεν θέλετε να επισκεφθείτε στο αρχείο Hosts και να τους δώσετε τη διεύθυνση loopback του 127.0.0.1 χρησιμοποιώντας διευθυνσιοδότηση του IPv4 ή ::1 για διευθύνσεις IPv6.

Αυτό που θα συμβαίνει στη συνέχεια όταν μια ιστοσελίδα, ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κάτι άλλο που προσπαθεί να σας οδηγήσει σε μια διεύθυνση που έχετε μπλοκάρει, το αρχείο Hosts αναπηδά και δεν μπορείτε να πάτε στο αμφιλεγόμενο domain.

Θα αναρωτηθείτε “πώς μπορείτε να ξέρετε ποιες ιστοσελίδες θα πρέπει να αποφύγετε;” Καλή ερώτηση, γιατί υπάρχουν χιλιάδες από αυτές.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρία αρχεία κεντρικών υπολογιστών για να ξεκινήσετε. Περιλαμβάνουν μια μεγάλη λίστα με γνωστούς διακομιστές διαφημίσεων, ιστότοπους παρακολούθησης cookie και άλλες τοποθεσίες ιστού που θέλετε να αποφύγετε. θα βρείτε τα αρχεία στις παρακάτω links:

How to make the internet not suck (as much),, hpHοsts, και MVPS Hοsts.

Υπάρχει επίσης και το αρχείο Hosts File Project, αλλά δεν έχει ενημερωθεί εδώ και ένα χρόνο.

Για να χρησιμοποιήσετε οποιεσδήποτε από τα παραπάνω hosts, θα πρέπει πρώτα να κάνετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του υπάρχοντος αρχείου Hosts. Συνήθως μετονομάζω το υπάρχον αρχείο σε hosts.old.

Στη συνέχεια, δημιουργείτε ένα αρχείο με το όνομα “hοsts”. Ποτέ δεν χρησιμοποιείτε επέκταση με το όνομα hosts, όπως hosts.txt, απλά χρησιμοποιείτε το “hοsts”.

Που υπάρχει το αρχείο Hosts;

Εξαρτάται από το λειτουργικό σας σύστημα και την έκδοση του.

Για τα Windows, το παραπάνω αρχείο MVPS περιλαμβάνει ρουτίνα εγκατάστασης.

 Windows 10/8 requires special instructions   Not here - over there see here
 Windows 7 requires special instructions   Not here - over theresee here
Win Vista requires special instructions      Not here - over theresee here

Με τους άλλους, απλά αντιγράφετε και επικολλάτε το αρχείο κύριων κεντρικών υπολογιστών στον κατάλληλο προορισμό στον υπολογιστή σας.

Προετοιμασία

Πριν χρησιμοποιήσετε ένα δικό σας αρχείο hosts σε ένα σύστημα Windows που δεν ανήκει σε κάποιο τοπικό domain (δίκτυο), πρέπει να απενεργοποιήσετε την υπηρεσία Windows DNS Client Service. Για να το κάνετε αυτό, συνδεθείτε με έναν λογαριασμό διαχειριστή κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη, και πληκτρολογήστε “services.msc” στην αναζήτηση. Τρέξτε το services.msc και κάντε διπλό κλικ στην καταχώρηση DNS Client. Ορίστε τον τύπο εκκίνησης σε μη αυτόματο και σταματήστε την υπηρεσία.

Το πρόγραμμα ασφαλείας Windows Defender μπορεί επίσης να σας παρεμποδίσει. Η εφαρμογή ασφαλείας των Windows μπορεί να ανιχνεύσει τις αλλαγές στο αρχείο Hosts σαν δραστηριότητα κάποιου κακόβουλου λογισμικού. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να πείτε στον Defender να αγνοήσει το αρχείο Hosts ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. Ανοίξτε το Windows Defender.

2. Στην καρτέλα Ρυθμίσεις, κάντε κλικ στην επιλογή Εξαιρούμενα αρχεία και τοποθεσίες.

3. Στην περιοχή Αρχεία τοποθεσίας, κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση.

4. Εντοπίστε και κάντε κλικ στο αρχείο Hοsts.

Σημείωση: Από προεπιλογή, το αρχείο Hοsts βρίσκεται στο φάκελο %systemroot%\system32\drivers\etc.

5. Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση αλλαγών.

6. Μπορείτε να κλείσετε το Windows Defender.

Επεξεργασία

Αμέσως μετά μπορείτε να επεξεργαστείτε το αρχείο hosts που βρίσκεται σε μία από τις παρακάτω διαδρομές:

Για Windows NT, Win2K and XP, στη διαδρομή “C:\windows\system32\drivers\etc\hosts” or “C:\winnt\system32\drivers\etc\hosts”

Στα Windows 7 και Vista, είναι στη διαδρομή “C:\windows\system32\drivers\etc\hosts” or “%systemroot%\system32\drivers\etc\hosts”

Στα Windows 8.x και στα Windows 10, θα το βρείτε στη δισδρομή “C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts”

Σε συστήματα με Linux ή MacOS X, κάντε login σαν root ή χρησιμοποιήστε το sudo, για να μετακινήσετε το κύριο hosts file στη διαδρομή “/etc/hosts” ή σε μερικά συστήματα στο “/private/etc/hosts”.  Ένα παράδειγμα shell εντολής:

sudo cp ~/hosts /etc/hosts

Η εντολή cp θα αντιγράψει το αρχείο hosts από τον αρχικό σας φάκελο ~/ στον φάκελο etc. Μόλις το αρχείο host πάει στη θέση του, δεν χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, ξανα-δείτε το αρχείο hοsts με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου και ελέγξτε μια μία τις IP και τις διευθύνσεις που προσθέσατε. Για να το διορθώσετε, μπορείτε είτε να διαγράψετε την προβληματική καταχώρηση (διεύθυνση) είτε να τοποθετήσετε ένα # στην αρχή της γραμμής που θεωρείτε ότι παρουσιάζει το πρόβλημα. Ο υπολογιστής σας θα την αγνοήσει.

Αν όλα αυτά αποτύχουν, μπορείτε απλά να διαγράψετε το νέο αρχείο hοsts και να το αντικαταστήσετε με το παλιό, καθώς όπως αναφέραμε από την αρχή θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας πριν πραγματοποιήσετε τις αλλαγές.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS