ΑρχικήinetΤο Panic Detection Mode μπλοκάρει μολυσμένα apps στο Android 7.1

Το Panic Detection Mode μπλοκάρει μολυσμένα apps στο Android 7.1

Η μάχη κατά του κακόβουλου λογισμικού συνεχίζεται στο Android και η Google μόλις έκανε ένα μεγάλο βήμα για να παρέχει στους χρήστες καλύτερη προστασία από επικίνδυνες εφαρμογές.

android

Το Android 7.1 είναι εφοδιασμένο με το χαρακτηριστικό “Panic Detection Mode” που ενεργοποιείται πατώντας επανειλημμένα το κουμπί back. Μόλις ενεργοποιηθεί το Panic Mode, η συσκευή πηγαίνει πίσω στην home screen, κλείνοντας κάθε εφαρμογή που τρέχει και παρακάμπτοντας τυχόν περαιτέρω κλειδώματα.

Το Panic detection mode ενεργοποιείται όταν το back button πατηθεί τέσσερις φορές ανά 0.3 δευτερόλεπτα ή γρηγορότερα, καθώς το Android επιχειρεί να ανιχνεύσει αν ο χρήστης προσπαθεί πράγματι να ενεργοποιήσει αυτήν τη λειτουργία ή απλά πατάει το πίσω κουμπί για να μεταβεί σε μια προηγούμενη οθόνη ή εφαρμογή.

Αν και με την πρώτη ματιά το Panic detection mode δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο νόημα, στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό που λανσάρεται την κατάλληλη στιγμή.

Τα Ransomware αυξάνονται με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, όχι μόνο στα Windows, αλλά και σε άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του Android, και αυτό που κάνουν είναι να κρυπτογραφούν αρχεία και συσκευές μέχρι να πληρώσουν οι χρήστες το αντίτιμο αποκρυπτογράφησης.

Θεωρητικά, η νέα δυνατότητα που εισήγαγε η Google θα μπορεί να παρακάμπτει το σύστημα κλειδώματος που συνήθως έχουν τα ransomware, οπότε εάν ένας χρήστης πατήσει το back 4 φορές συνεχόμενα, θα απενεργοποιείται η τρέχουσα λειτουργία και ο χρήστης θα επιστρέφει πίσω στην αρχική οθόνη. Στη συνέχεια θα μπορεί να προχωρά σε απεγκατάσταση της εφαρμογής που δημιούργησε το πρόβλημα.

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι επίσης πολύ χρήσιμο σε περιπτώσεις εφαρμογών που σας εμποδίζουν να βγείτε από αυτές, οπότε αφού βρεθείτε στην home screen, μπορείτε να διαγράψετε το app που σας δημιουργεί πρόβλημα.

Η Google δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το χαρακτηριστικό επίσημα, και είναι πολύ πιθανό μελλοντικές μορφές ransomware που στοχεύουν ειδικά στο Android να χρησιμοποιήσουν συστήματα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν το Panic Detection Mode. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Google πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσει λειτουργίες ασφαλείας για το λειτουργικό της σύστημα.

Νωρίτερα σήμερα ανακαλύφθηκε ότι ένα νέο κακόβουλο λογισμικό Android που ονομάζεται SpyDealer θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συσκευές και να επιτρέψει στους χάκερ να κατασκοπεύσουν τους χρήστες, καθώς φέρει δυνατότητες καταγραφής τηλεφωνικών κλήσεων και λήψης φωτογραφιών μέσω της κάμερας των συσκευών.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS