ΑρχικήinetNet Neutrality: Σήμερα αγωνίζεται όλο το διαδίκτυο

Net Neutrality: Σήμερα αγωνίζεται όλο το διαδίκτυο

Net Neutrality: Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν για την ουδετερότητα του δικτύου και για ένα ανοιχτό διαδίκτυο. Η “Μάχη για το Δίκτυο” ή Battle for the Net, υποστηρίζεται από μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως οι Amazon, Google και Netflix, και ελπίζει να σταματήσει μια επικείμενη κατάργηση των ισχυόντων κανόνων ουδετερότητας του δικτύου.

Η συζήτηση ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια όταν κάποιοι χρήστες του torrent δεν μπορούσαν να κατεβάσουν τις αγαπημένες τους τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά σήμερα δεν φαίνεται να είναι πλέον ένας αγώνας που αφορά μόνο τους πειρατές. Net Neutrality

Net Neutrality Ας δούμε τι έγινε από την αρχή:

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι διαμαρτύρονται στο σχέδιο της FCC για την κατάργηση των κανόνων της ουδετερότητας του διαδικτύου που θεσπίστηκαν από την πρώην κυβέρνηση Obama.

Σε αυτήν την “μάχη για το Διαδίκτυο”, ή Battle for the Net ενώθηκαν πολλές εξέχουσες ακτιβιστικές ομάδες και εταιρείες, όπως η Amazon, η BitTorrent, η Dropbox, η Netflix ακόμη και το Pornhub.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες για την ουδετερότητα δικτύου, υπάρχει ένα σαφές πρότυπο που εμποδίζει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να εμποδίζουν, να περιορίζουν και να δίνουν προτεραιότητα για την “νόμιμη” κυκλοφορία.

Εάν οι ισχύοντες κανόνες για την ουδετερότητα δικτύου εξαφανιστούν, ορισμένοι φοβούνται ότι ο περιορισμός και οι «γρήγορες γραμμές» για ορισμένες υπηρεσίες θα γίνει κάτι συνηθισμένο.

Ιστορικά, υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ουδετερότητας του δικτύου και της πειρατείας. Τα πρώτα δείγματα αυτού που ακολούθησε φάνηκαν για πρώτη φορά το 2007, όταν η Comcast άρχισε να επιβραδύνει το traffic για το BitTorrent, σε μια προσπάθεια να ελαφρώσει το φορτίο στο δίκτυό της.

Όταν αποκαλύφθηκε αυτή την άτυπη πρακτική, πυροδότησε την πρώτη ευρεία συζήτηση για την ουδετερότητα του δικτύου. Η πρώτη συζήτηση έγινε το setup για το Open Internet Order της FCC που κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα.

Η διαταγή ανοιχτού διαδικτύου (Open Internet Order) αποτέλεσε το θεμέλιο των κανόνων για την ουδετερότητα δικτύου (Net Neutrality) που εξέδωσε η FCC το 2015. Η μεγάλη αλλαγή σε σύγκριση με τους προηγούμενους κανονισμούς ήταν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Internet θα μπορούσαν να είναι ρυθμιστικοί φορείς βάσει του Title II.

Έτσι σύμφωνα με τον κανονισμό, οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου θα επιτρέπεται να αποκλείουν οποιαδήποτε παράνομη κίνηση, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης του περιεχομένου που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα.

Net Neutrality Τι πρόκειται να έρθει αν…

Στην πραγματικότητα ο νέος κανονισμός για την ουδετερότητα του διαδικτύου, της FCC αναφέρει το παρακάτω:

“Τίποτα δεν θα απαγορεύει εύλογες προσπάθειες από έναν πάροχο υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην αντιμετώπιση παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων ή άλλης παράνομης δραστηριότητας.”

Ο κύριος λόγος της FCC για την υιοθέτηση του παραπάνω κανονισμού είναι ότι η παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων πλήττει την αμερικανική οικονομία, οπότε οι πάροχοι Διαδικτύου είναι ελεύθεροι να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί να παρέμβουν. Αυτό περιλαμβάνει την εθελοντική λογοκρισία των πειρατικών ιστοσελίδων, κάτι που η MPAA και η RIAA επιθυμούν και ασκούν συνεχώς πιέσεις.

“Για παράδειγμα, ο no-blocking κανονισμός δεν πρέπει να σταματάει κανένα κανόνα απαγόρευσης για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, κάτι το οποίο έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, ούτε πρέπει να προστατεύει την παιδική πορνογραφία. Επαναλαμβάνουμε ότι οι κανόνες μας δεν τροποποιούν τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και δεν αποσκοπούν στην απαγόρευση ή την αποθάρρυνση εθελοντικών πρακτικών που αναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση ή τον μετριασμό της εμφάνισης παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων”, εξηγεί η FCC.

Αυτό δίνει στους ISPs ένα μεγάλο περιθώριο ελιγμών. Οι πάροχοι υπηρεσιών Internet θα μπορούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο The Pirate Bay αλλά και σε άλλες πειρατικές ιστοσελίδες εντελώς εθελοντικά, για παράδειγμα. Η απαγόρευση της κίνησης του BitTorrent σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επίσης μια επιλογή, εφ ‘όσον πλαισιώνεται με μια καλή δικαιολογία για την “καλύτερη διαχείριση του δικτύου”.

Το ανησυχητικό μέρος είναι ότι οι ίδιες οι ISP θα μπορούν να αποφασίσουν ποια κίνηση ή ποιες ιστοσελίδες είναι παράνομες. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπερβολικά μπλοκαρίσματα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα δούμε κάτι τέτοιο, αλλά οι κανονισμοί ουδετερότητας του δικτύου δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να το κάνουν.

Αυτό που πρέπει να είναι σαφές, είναι ότι ο αγώνας για την ουδετερότητα του δικτύου δεν είναι πλέον ένας αγώνας για τους πειρατές.

Η σημερινή διαμαρτυρία θυμίζει τη μεγάλη εξέγερση με το “Internet blackout” για τον αντιπειρατικό νόμο SOPA.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS