ΑρχικήinetMicrosoft: open source για την ανάπτυξη των Windows

Microsoft: open source για την ανάπτυξη των Windows

Η Microsoft δεν χρησιμοποιεί απλά τον ανοιχτό κώδικα, αλλά φέρεται να χρησιμοποιεί πλέον το σύστημα ελέγχου εκδόσεων του Git (Git version control system) για να δημιουργήσει τα Windows. Το πρωτότυπο ανάπτυξης του ιδιόκτητου λογισμικού εξαρτάται πλέον από το open source για τη δημιουργία του λειτουργικού συστήματος των Windows! Ποιος θα μπορούσε να το σκεφτεί;

Μπορεί να μην το έχετε προσέξει, αλλά κατά το 2013, η Microsoft ανακοίνωσε το roadmap για την προσθήκη υποστήριξης του Git στη σουίτα των εργαλείων ανάπτυξης του Visual Studio και στις τεχνολογίες διαχείρισης εφαρμογών του Team Foundation.

Αργότερα την ίδια χρονιά, ο τεχνικός συνεργάτης της Microsoft και ο επικεφαλής του Team Foundation, Brian Harry, ανακοίνωσε ότι η Microsoft θα υποστηρίζει πλέον το Git σαν πλατφόρμα ελέγχου πηγαίου κώδικα (source-code-control platform).Microsoft open source

Η ιδέα δεν άρεσε σε όλους της Microsoft, αλλά όπως ανέφερε ο Brian Harry τότε στο blog του, “όσο περισσότερο το εξετάσαμε, τόσο περισσότερο έμοιαζε να είναι σωστό”.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Microsoft πραγματοποιούσε τις δικές της σημαντικές συνεισφορές ανοιχτού κώδικα στο Git. Το 2017 ήρθε το Microsoft Git Virtual File System (GVFS) με ανοιχτούς πόρους, και με άδεια MIT. Το GVFS επέτρεπε στις ομάδες προϊόντων της Microsoft να αναβαθμίσουν το Git client τους για να έχουν πρόσβαση στα τεράστια open source repos.

Από τότε η Microsoft άρχισε να μεταφέρει όλο τον κώδικα των Windows στο Git και στο GVFS. Το project φαίνεται να έχει υλοποιηθεί ως μεγάλο βαθμό και η Microsoft φέρεται να απολαμβάνει τους καρπούς της ιδέας του open source με τη δημιουργία του μεγαλύτερου Git repo στον πλανήτη.

Ο Brian Harry αναφέρει: “Κατά τους τελευταίους 3 μήνες, ολοκληρώσαμε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του Git/GVFS στην ομάδα των Windows της Microsoft. Δεν ήταν μικρή δουλειά.
Η βάση του κώδικα των Windows είναι περίπου 3.5M αρχεία και, όταν είναι συνδεδεμένη σε ένα Git repo, έχει ως αποτέλεσμα ένα repo που φτάνει περίπου τα 300GB.”

Αυτά ήταν μόνο τα αρχεία.

“Η ομάδα των Windows είναι περίπου 4.000 μηχανικοί και το μηχανολογικό σύστημα παράγει 1.760 ημερήσια “lab builds” σε 440 branches εκτός από τα χιλιάδες validation builds pull requests.”

Ο Harry παραδέχτηκε ότι αυτή ήταν μια τρομακτική εμπειρία:

“Το πρώτο και το μεγαλύτερο άλμα συνέβη στις 22 Μαρτίου όταν ξεκινούσαμε με την ομάδα των 2.000 μηχανικών του Windows OneCore. Αυτοί οι 2.000 μηχανικοί εργάστηκαν στο Source Depot την Παρασκευή, πήγαν σπίτι το Σαββατοκύριακο και επέστρεψαν τη Δευτέρα το πρωί για να εργαστούν στο Git. Τα μέλη της ομάδας κρατούσαν την ανάσα τους ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, και προσευχόταν να μην παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα τη Δευτέρα.”

“Προς μεγάλη μου έκπληξη, πήγε πολύ καλά και οι μηχανικοί ήταν παραγωγικοί από την πρώτη μέρα.”

Σήμερα, σχεδόν όλοι οι προγραμματιστές των Windows εργάζονται στο Git. Τους επόμενους μήνες, οι τελευταίοι 500 προγραμματιστές θα μετακινηθούν στην πλατφόρμα του Git.

Ας δούμε μερικούς αριθμούς:

Υπάρχουν πάνω από 250.000 Git commits στο ιστορικό του repo, τους τελευταίους 4 μήνες.
8,421 pushes τη μέρα (κατά μέσο όρο)
2.500 pull requests, με 6.600 reviewers ανά εργάσιμη ημέρα (κατά μέσο όρο)
4.352 ενεργά θέματα
1,760 official builds τη μέρα

Η Microsoft συνεχίζει να συντονίζει το GVFS για απομακρυσμένη χρήση.

Εντυπωσιασμένος/η; Η Microsoft είναι σίγουρα και για αυτό χρησιμοποιεί το GVFS. Το GVFS είναι ένα έργο ανοιχτού κώδικα και μπορείτε να το δοκιμάσετε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε. Μετά μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Visual Studio Team Services με ένα repo Git και είστε έτοιμοι. Άλλα προγράμματα του Git περιλαμβάνουν το Atlassian SourceTree και το Git Tower.

Κατά ειρωνικό τρόπο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος Linux Git client που υποστηρίζει το GVFS. Ο Saeed Noursalehi, υπεύθυνος προγραμματισμού της Microsoft, έγραψε στη λίστα σφαλμάτων του GVFS: “Ναι, σίγουρα θέλουμε να υποστηρίξουμε το Mac και το Linux, και αναζητούμε ανθρώπους με εμπειρία σε συστήματα αρχείων για αυτές τις πλατφόρμες.”

Ο δημιουργός του Linux και του Git, Linus Torvalds δήλωσε κάποτε:

“Αν η Microsoft κάνει ποτέ εφαρμογές για το Linux αυτό σημαίνει ότι κέρδισα.”

Νομίζω ότι αφού η Microsoft χρησιμοποιεί το Git για την ανάπτυξη των Windows, το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί σαν νίκη.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS