ΑρχικήinetΚίνα: εγκατάσταση spyware σε smartphones μουσουλμάνων

Κίνα: εγκατάσταση spyware σε smartphones μουσουλμάνων

Η Κινέζικη κυβέρνηση αναγκάζει μερικές από τις εθνικές μειονότητες να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή spyware στα smartphone τους για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους, ενώ οι Αρχές επιβολής του νόμου προειδοποιούν ότι όσοι δεν συμμορφώνονται θα κρατούνται για ένα διάστημα που θα φτάνει και τις 10 μέρες.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο Xinjiang της δυτικής Κίνας, όταν οι αρχές άρχισαν να στέλνουν μηνύματα μέσω του WeChat στους κατοίκους του Urumqi, απαιτώντας από τους χρήστες smartphones να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή Android που ονομάζεται Jingwang. Ο ρόλος της εφαρμογής είναι η παρακολούθηση των χρηστών για τον εντοπισμό πιθανών “τρομοκρατικών ενεργειών, παράνομων θρησκευτικών βίντεο, ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικά έγγραφα.”spyware

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, και το μήνυμα μεταδίδεται τόσο στα Mandarin όσο και στα Uyghur. Η τελευταία είναι η γλώσσα που ομιλείται από την ομάδα Uighur, της οποίας ο πληθυσμός απαριθμεί 8 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το μήνυμα περιλαμβάνει έναν κώδικα QR για να διευκολύνει τους χρήστες να κατεβάσουν την spyware εφαρμογή, μαζί με μια προειδοποίηση ότι όσοι δεν την εγκαταστήσουν θα κρατούνται για ένα διάστημα έως και 10 ημερών.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι τις ερχόμενες εβδομάδες για να βεβαιωθούν ότι όλοι έχουν εγκαταστημένη την εφαρμογή και ότι δεν αποθηκεύεται περιεχόμενο που παραβιάζει το νόμο. Εάν η εφαρμογή εκτελείται και εντοπιστεί περιεχόμενο που παραβιάζει το νόμο, οι χρήστες θα πρέπει να το διαγράψουν.

Η εφαρμογή μπορεί να κατασκοπεύει σχεδόν όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο τηλέφωνο, καταγεγραμμένα δεδομένα, όπως συνομιλίες του WeChat και του Weibo, δύο από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας στην Κίνα.

Πληροφορίες, όπως δεδομένα Wi-Fi, δεδομένα IMEI και δεδομένα κάρτας SIM, συλλέγονται αυτόματα και μεταφέρονται σε ένα κυβερνητικό διακομιστή, μαζί με πληροφορίες για τα αρχεία πολυμέσων που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή τα οποία ελέγχονται από τις ψηφιακές υπογραφές περιεχομένου για να εξακριβωθεί αν παραβιάζουν το νόμο, ή αν συνδέονται με κάποια τρομοκρατική δραστηριότητα.

Οι προσπάθειες κατασκοπείας μέσω των κινητών φαίνεται να στοχεύουν μόνο σε συσκευές Android προς το παρόν, αλλά το iOS λειτουργεί σε λιγότερο από το 10% των συσκευών στην Κίνα. Ίσως αργότερα ακούσουμε και αυτά τα νέα…

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS