ΑρχικήinetJulian Assange και Wikileaks: Ακτιβιστής ή βιτρίνα;

Julian Assange και Wikileaks: Ακτιβιστής ή βιτρίνα;

Το WikiLeaks συνεργάστηκε με τη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, αλλά δημοσιεύτηκαν μόνο λίγες ιστορίες από σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου αρχεία από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα. Η Novoya Gazeta κατέβαλε κάποιο χρηματικό ποσό για να έχει αποκλειστική πρόσβαση στα έγγραφα, σύμφωνα με τον John Helmer, έναν ξένο ανταποκριτή στη Μόσχα που γράφει για το Business Insider.

Το WikiLeaks έχει αναφέρει όμως ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποιο οικονομικό όφελος από τη συνεργασία με τη Novaya Gazeta, η οποία δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα για σχολιασμό.

Εν τω μεταξύ, η θέση του Assange στη Ρωσία εξελίχθηκε. Ο Assange το 2012 έκανε δική του εκπομπή στο δίκτυο ειδήσεων RT που χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο και την ίδια χρονιά παρήγαγε επεισόδια για το δίκτυο, όπου έπαιρνε συνεντεύξεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης όπως τον Noam Chomsky και τους λεγόμενους “cypherpunks”.

Οι ερωτήσεις για τους συνδέσμους του Assange με τη Ρωσία ανέκυψαν πέρυσι, όταν η Daily Dot ανέφερε ότι το WikiLeaks απέτυχε να δημοσιεύσει έγγραφα που αποκάλυπταν μια συναλλαγή 2 δις ευρώ μεταξύ του συριακού καθεστώτος και μιας ρωσικής τράπεζας που ανήκει στην κυβέρνηση το 2012.

Λεπτομέρειες για αυτά τα έγγραφα εμφανίζονται σε μια διαρροή Δικαστικών αρχείων που δημοσίευσε η Daily Dot.

Ένας εκπρόσωπος του WikiLeaks δήλωσε στην Daily Dot ότι δημοσίευσαν όλα τα μηνύματα χωρίς να αποκρύψουν κάτι, και συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Daily Dot ουσιαστικά υποστήριζε την Hillary Clinton.

Η δημοσίευση του Foreign Policy συνεχίζει να περιγράφει πολλά άλλα παραδείγματα στιγμών που ο Assange αποφάσισε να παραβλέψει υλικό που του είχε αποσταλεί και υποδεικνύει τις σκιώδεις του συνδέσεις με τη Ρωσία.

Ο Assange είναι δημοσιογράφος, και σίγουρα ένας μοναδικός δημοσιογράφος. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μόνο ένας δημοσιογράφος. Λαμβάνει συντακτικές αποφάσεις και μπορεί να κάνει λάθος. Οι κριτικές που δέχεται από τον διεθνή τύπο, είναι αρκετά αμφιλεγόμενες.

Τελευταία όμως ακούγονται διάφορα που δεν τον κολακεύουν όλο και πιο συχνά. Όπως ας πούμε το Gizmodo που αναφέρει στυγνά:

“In other words, he’s an asshole.”

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS