ΑρχικήinetHiDPI εμπειρία στο Linux: Είναι εφικτή;

HiDPI εμπειρία στο Linux: Είναι εφικτή;

HiDPI στο Linux: Οι οθόνες υψηλής ανάλυσης με υψηλές πυκνότητες εικονοστοιχείων (pixels) φαίνονται καταπληκτικές σε σύγκριση με τις συμβατικές οθόνες. Το μεγάλο πρόβλημα για τους χρήστες των PC είναι ότι πολλά από τα λογισμικά που χρησιμοποιούν δεν έχουν σχεδιαστεί για αυτό το επίπεδο πυκνότητας pixel.

Για παράδειγμα αν χρησιμοποιείτε το GNOME 3 στο Linux, η πρώτη σας επαφή με την οθόνη θα σας κάνει να ψάχνετε τα γυαλιά σας. (Τα Windows αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με οθόνες υψηλών DPI.)HiDPI

Παρακάτω θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, αλλά αρχικά θα πρέπει να κατανοήσουμε το πρόβλημα:

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο η οθόνη Retina της Apple φαίνεται τόσο έντονη; Είναι απλό: επειδή έχει πολύ περισσότερα εικονοστοιχεία (pixels) σε κάθε ίντσα της οθόνης από μια τυπική οθόνη. Αυτό ονομάζεται υψηλή πυκνότητα pixel-per-inch (ppi) ή υψηλή πυκνότητα εικονοστοιχείων. Τα εικονοστοιχεία ανά ίντσα χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά με τις κουκκίδες ανά ίντσα (dpi), παρόλο που υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο. Οι οθόνες με υψηλή τιμή ppi συχνά αναφέρονται και ως HiDPI, (υψηλή πυκνότητα, υψηλή ανάλυση ή high density, high resolution, ή στην ορολογία της Apple, Retina).

Στο παρελθόν, εάν ήθελες περισσότερα pixel, συνήθως έπρεπε να αγοράσεις μια μεγαλύτερη οθόνη λόγω περιορισμών στην τεχνολογία οθόνης. Ως αποτέλεσμα, πολλά λογισμικά έχουν προγραμματιστεί για μια σχετικά χαμηλή πυκνότητα εικονοστοιχείων. Αν τώρα αυτό το λογισμικό, χρησιμοποιηθεί σε μια οθόνη HiDPI, θα ανοίξει σε ένα παράθυρο πλάτους 1.024 pixels, όπως το έκανε πάντα.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις οθόνες με πυκνότερα pixels. Ας πάρουμε για παράδειγμα μια οθόνη 15-ιντσών που έχει μια επιφάνεια 13,3 ιντσών. Σε αυτήν την οθόνη, το παράθυρο των 1.024-pixel θα εμφανίζεται σε πλάτος 6,18 της ίντσας με ανάλυση οθόνης 1920×1080 (165,63 ppi).

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κανένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Linux δεν προσφέρει αληθινή υποστήριξη (κλασματική κλιμάκωση) για οθόνες HiDPI. Στο Gnome έχει γίνει μια προσπάθεια από την έκδοση 3.26.

Το Gnome φαίνεται να κάνει αρκετά καλό scaling. Υπάρχουν δύο ρυθμίσεις. Η μία ρύθμιση είναι η “Κλιμάκωση παραθύρων” ή Window scaling. Ορίζει το μέγεθος, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ακέραιους αριθμούς (1, 2, 3). Εάν η οθόνη σας έχει τη σωστή ανάλυση, όλα καλά. Ωστόσο, αν έχετε κάποια οθόνη WQHD και χρησιμοποιήσετε το “2” για παράδειγμα τα πάντα θα γίνουν τεράστια. Στην τιμή του “1”, δεν αλλάζουν παράθυρα, γραφικά, και εικονίδια.

Η άλλη ρύθμιση είναι ο “συντελεστής κλιμάκωσης” ή “Scaling factor”. Λειτουργεί κυρίως για γραμματοσειρές, αλλά και για τις εφαρμογές Firefox, Thunderbird και άλλες. Και οι δύο παραπάνω ρυθμίσεις υπάρχουν στο εργαλείο gnome-tweak. Η ενότητα λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο (επίσης βάσει του GTK3).

Το KDE είναι επίσης πολύ καλό για scaling. Θα χρειαστεί να ρυθμίσετε το DPI για scaling του κειμένου και ορισμένα άλλα στοιχεία.

Το MATE δεν κάνει scaling, όπως δεν κάνει και το XFCE4.

Τα καλύτερα DE είναι το GNOME και το Budgie-desktop για scaling 4Κ. Το KDE είναι πολύ καλό αν έχετε χρόνο να το ρυθμίσετε.

Πηγές (διαβάστε περισσότερα)

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS