ΑρχικήinetGoogle: νέες λειτουργίες προστασίας στο διαδίκτυο

Google: νέες λειτουργίες προστασίας στο διαδίκτυο

Ο Οκτώβριος είναι Μήνας Ενημέρωσης για την Κυβερνοασφάλεια και η Google το γιορτάζει με μία σειρά από ανακοινώσεις γύρω από την ασφάλεια αυτή την εβδομάδα.

Η ασφάλεια είναι προτεραιότητα για όλους στις μέρες μας και με τα ανησυχητικά νέα που δημοσιεύονται συνεχώς, μπορεί να ανησυχείτε για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων στο Διαδίκτυο. google

Να είστε βέβαιοι: στον Google λογαριασμό σας, τα δεδομένα σας είναι ασφαλή με τις καλύτερες λειτουργίες προστασίας στον πλανήτη και η Google δεν θα πάψει συνεχώς να τις βελτιώνει για να εξασφαλίσει ότι οι πληροφορίες σας παραμένουν ασφαλείς.

Αυτή την εβδομάδα, η Google ανακοινώνει κάποιες νέες λειτουργίες προστασίας για να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Εξατομικευμένες συμβουλές από τον νέο Έλεγχο Ασφαλείας (Security Checkup)

Η Google λανσάρει έναν ανανεωμένο Έλεγχο Ασφαλείας (Security Checkup), που τώρα παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση για να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ασφάλεια του λογαριασμού σας. Αντί για την ίδια, παθητική λίστα ελέγχου για όλους, ο ‘Έλεγχος Ασφαλείας (Security Checkup) είναι ένας προσωποποιημένος οδηγός για να προστατέψετε τα δεδομένα σας.

Ο Έλεγχος Ασφάλειας παρέχει μια ξεκάθαρη κατάσταση ασφάλειας και προσωποποιημένες συμβουλές για να ενισχύσετε την ασφάλεια του λογαριασμού σας

Όταν επισκέπτεστε τον Έλεγχο Ασφαλείας, θα δείτε αυτόματα την κατάσταση ασφάλειας σας -το πράσινο τικ σημαίνει πως είστε ασφαλείς, και το κίτρινο ή κόκκινο θαυμαστικό σημαίνει πως υπάρχει ένα τουλάχιστον ζήτημα που πρέπει να επιλύσετε. Ο Έλεγχος είναι πλέον ο προσωπικός σας σύμβουλος ασφαλείας – ένας χρήσιμος «κολλητός φίλος» – που σας διευκολύνει να διατηρείτε τον λογαριασμό σας ασφαλή.

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο νέος Έλεγχος Ασφαλείας θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται όσο ανακύπτουν νέες απειλές, για να σας παρέχει σχετικές, ενημερωμένες συμβουλές ασφαλείας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε τον λογαριασμό σας προστατευμένο.

Μπορείτε να κάνετε τον Έλεγχο Ασφαλείας στο g.co/securitycheckup

Προστασία πρόβλεψης ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) στον Chrome.

Η Ασφαλής περιήγηση Google έχει βοηθήσει στην προστασία των χρηστών του Chrome από επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» για περισσότερα από 10 χρόνια και τώρα προστατεύει πάνω από 3 δισεκατομμύρια συσκευές καθημερινά, προβάλλοντας προειδοποιήσεις στους χρήστες προτού επισκεφθούν επικίνδυνους ιστότοπους ή κατεβάσουν επικίνδυνα αρχεία.

Η ασφαλής περιήγηση σαρώνει τον ιστό για αυτούς τους επικίνδυνους ιστότοπους. Ωστόσο, εάν δημιουργηθεί ένας ιστότοπος ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) και χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις, λίγο αργότερα, ακόμη και οι γρηγορότεροι σαρωτές δεν μπορούν να προειδοποιήσουν τους χρήστες αρκετά γρήγορα. Από τις δεκαετίες εμπειρίας της Google στην ανίχνευση ιστοτόπων ηλεκτρονικού «ψαρέματος», οι πληροφορίες της Ασφαλούς Περιήγησης μπορούν τώρα να επιτρέψουν στη Google να προβλέψει κινδύνους σε πραγματικό χρόνο.

Αυτή η γνώση χρησιμοποιείται για να δοκιμαστεί η νέα πρόβλεψη προστασίας ενάντια στο ηλεκτρονικό «ψάρεμα» στον Chrome. Σύντομα, όταν θα πληκτρολογείτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό ασφαλείας σας του Google λογαριασμού σας σε έναν ιστότοπο που η Google υποπτεύεται ότι μπορεί να υποκλέψει τα στοιχεία σας, θα προσθέτει επιπλέον λειτουργίες προστασίας για να βεβαιωθεί ότι ο λογαριασμός σας δε βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτή η προστασία θα ισχύει ακόμη και αν στη συνέχεια χρησιμοποιήσετε διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης.

Παράδειγμα για το τι μπορεί ένας χρήστης να αντιμετωπίσει εάν εισάγει το όνομα χρήστη και τον κωδικό ασφαλείας σε μία ύποπτη ιστοσελίδα ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

Η Google σχεδιάζει να επεκτείνει την πρόβλεψη προστασίας από το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» σε όλους τους κωδικούς που έχετε αποθηκεύσει στον Chrome και να παροτρύνει και άλλες εφαρμογές και προγράμματα περιήγησης που χρησιμοποιούν την τεχνολογία Ασφαλούς Περιήγησης, όπως το Safari, o Firefox και το Snapchat, να τη χρησιμοποιούν.

Και η Google δε σταματάει εκεί. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες ειδικά των χρηστών που έχουν πολύτιμα δεδομένα στους λογαριασμούς τους, η Google ανακοινώνει τo Πρόγραμμα Προηγμένης Προστασίας (Advanced Protection Program). Η Προηγμένη Προστασία παρέχει την πιο ισχυρή ασφάλεια της Google για αυτούς που πιστεύουν ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ηλεκτρονικής επίθεσης και χρειάζονται ισχυρότερη προστασία για τους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Μόλις εγγραφείτε στην Προηγμένη Προστασία, η Google θα ενημερώνει συνεχώς την ασφάλεια του λογαριασμού σας για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών. Η Προηγμένη Προστασία θα περιέχει πάντα τις ισχυρότερες λειτουργίες προστασίας που έχει να προσφέρει η Google.

Αρχικά, το πρόγραμμα εστιάζει σε τρεις βασικές λειτουργίες προστασίας:

Η ισχυρότερη άμυνα κατά του ηλεκτρονικού «ψαρέματος»: Τα κλειδιά ασφαλείας – μικρές USB ή ασύρματες συσκευές – έχουν θεωρηθεί από καιρό η ασφαλέστερη έκδοση της επαλήθευσης σε 2 βήματα (2-Step Verification) και η καλύτερη προστασία ενάντια στο ηλεκτρονικό «ψάρεμα». Η Προηγμένη Προστασία απαιτεί τη χρήση κλειδιών ασφαλείας για να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας και θα αποκλείει αυτόματα οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης χωρίς τα κλειδιά ασφαλείας, ακόμα και αν κάποιος έχει υποκλέψει τον κωδικό σας.

Κοινή χρήση των δεδομένων σας μόνο με αξιόπιστες εφαρμογές: Μερικές φορές οι χρήστες επιτρέπουν ακούσια πρόσβαση στα Google δεδομένα τους σε κακόβουλες εφαρμογές. Οι επιτήδειοι που επιτίθενται ενδέχεται να εξαπατήσουν τους χρήστες να χορηγήσουν τέτοια πρόσβαση, προκειμένου να φτάσουν στα δεδομένα τους χωρίς να χρειάζεται να συνδεθούν πρώτα στο λογαριασμό τους. Η προηγμένη προστασία αποκλείει αυτόματα να συμβεί αυτό περιορίζοντας την πρόσβαση στα αρχεία του Gmail και του Drive σε γνωστές αξιόπιστες εφαρμογές.

Αποκλεισμός της δόλιας πρόσβασης στον λογαριασμό σας: Ένας άλλος κοινός τρόπος με τον οποίο οι χάκερ προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό σας είναι με το να υποδύονται εσάς και να προσποιούνται ότι έχουν «κλειδωθεί» έξω από το λογαριασμό σας. Έχουν προστεθεί επιπλέον βήματα για να αποφευχθεί αυτό κατά τη διάρκεια της ανάκτησης λογαριασμού – συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων αναθεωρήσεων και αιτημάτων για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το γιατί έχετε χάσει την πρόσβαση στο λογαριασμό σας. Επειδή αυτό μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνο, η Google θέλει να είναι σίγουρη ότι δε θα κλειδωθείτε ποτέ έξω από τον λογαριασμό σας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Προηγμένη Προστασία απαιτεί από εσάς να εγκαταστήσετε ένα επιπλέον αντίγραφο ασφαλείας για τα Κλειδιά Ασφαλείας προτού μπορείτε να εγγραφείτε.

Ο Andrew Ford Lyons, Manager του Πυλώνα Τεχνολογίας, Internews Europe δηλώνει σχετικά:

“Το βασικό πλεονέκτημα του Προγράμματος Προηγμένης Προστασίας είναι ότι από τη στιγμή που κάνετε την εγκατάσταση, λειτουργεί στο παρασκήνιο, κάνοντας διακριτικά τη δουλειά του…
Δημοσιογράφοι, υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμμετέχοντες σε περιβαλλοντικές καμπάνιες και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών που δουλεύουν σε ευαίσθητα θέματα μπορούν να βρεθούν σε θέση που στοχοποιούνται από καλά πληροφορημένους και ικανούς αντιπάλους… Για αυτούς που ήδη δέχονται αυξανόμενες απειλές, τον να έχουν εμπιστοσύνη στην ασφάλεια της πρόσβασης στο λογαριασμό τους είναι απαραίτητο. Για εκείνους που η δουλειά τους μπορεί να κάνει το προφίλ τους πιο ορατό, το να ρυθμίσουν αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα απαραίτητο αποτρεπτικό βήμα.”

Οποιοσδήποτε με προσωπικό λογαριασμό Gmail μπορεί να εγγραφεί στην Προηγμένη Προστασία (Advanced Protection), το νέο εξατομικευμένο πρόγραμμα για αυτούς που χρειάζονται την ισχυρότερη ασφάλεια της Google. (Οι διαχειριστές του G Suite μπορούν να ανατρέξουν στην Ενδυνάμωση των Κλειδιών Ασφαλείας και OAuth apps whitelisting, που δίνουν ένα αντίστοιχο επίπεδο προστασίας στους λογαριασμούς του G Suite. Για να εγγραφείτε, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα g.co/advancedprotection.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS