ΑρχικήinetNokia Threat Intelligence: Νέα μελέτη για τα malware στα smartphones

Nokia Threat Intelligence: Νέα μελέτη για τα malware στα smartphones

Η γνωστή εταιρεία Nokia και πιο συγκεκριμένα το τμήμα Νokia Threat Intelligence Lab, το οποίο ασχολείται με την έρευνα αντιμετώπισης των malware σε επίπεδο δικτύου, κυκλοφόρησε μια έκθεση που αναφέρει το ποσοστό των υπολογιστών που μολυνθήκαν από malware το προηγούμενο έτος, ανάλογα με την κατηγορία λειτουργικού συστήματος που διαθέτουν.malware

Πιο συγκεκριμένα το 68% αφορούσε λειτουργικό Android, το 28% λειτουργικό Windows και μόλις 4% λειτουργικό iOS. Η συλλογή των πληροφοριών έγινε με Nokia Netguard, ένα λογισμικό που δίνεται στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας με σκοπό να ελέγξει την κίνηση του δικτύου και εξυπηρετεί πάνω από 100 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.

Ωστόσο, η Nokia επικροτεί την προσπάθεια της Google να διορθώσει την κατάσταση που επικρατεί στο Play Store. Πιο συγκεκριμένα, ο Kevin McNamee, Director της Nokia Alcatel-Lucent Kindisght Security Labs, αναφέρει: «Η  Google έχει δουλέψει πολύ καλά πάνω στο κομμάτι της ασφάλειας της υπηρεσίας Google Play store χρησιμοποιώντας το Google Play Protect, ωστόσο εκεί που υστερεί είναι στις μολυσμένες εφαρμογές που “ανεβάζουν” σε αυτό.»

Το πρώτο, στη λίστα αυτή των μολύνσεων, Android adware ονομάζεται Uapush και ακολουθεί το Jisut Android locksreen ransomware. Τρίτο και αρκετά επικίνδυνο το The Marcher Android banking Trojan το οποίο συνήθως βρισκόταν σε fake versions γνωστών εφαρμογών όπως π.χ. Netflix που δεν διανέμονταν μέσο Google Play Store.

Τα smartphones δεν ήτανε σε όλες τις περιπτώσεις θύματα αλλά κάποιες φορές χρησιμοποιούνταν για κάνουν τα ίδια επιθέσεις. Το WireX Android DDoS Bot πέρασε σε 150.000 συσκευές και τις “ανάγκασε” να κάνουν επίθεση στα δίκτυα διανομής περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε μια κατά λάθος επίθεση DDoS όπου από μια μόνο συσκευή τηλεφώνου στέλνονταν 50.000 TCP Packets των 52 Byte ανά λεπτό προς έναν web server με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα .

Παρ όλα αυτά για το έτος 2017 από τι φαίνεται οι Android συσκευές είναι οι πιο ασφαλείς καθώς το μηνιαίο μέσο όρο μόλυνσης των συσκευών είναι μόλις 0,68%.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS