ΑρχικήinetOnePlus: Βρέθηκε Backdoor που επιτρέπει root access

OnePlus: Βρέθηκε Backdoor που επιτρέπει root access

Μόλις ένα μήνα μετά την αναφορά χρηστών για παράνομη συλλογή των προσωπικών τους στοιχείων από την εταιρεία OnePlus, φτάνει μια καινούργια η οποία αναφέρει την ύπαρξη backdoor στα OnePlus Smartphone. OnePlus

Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε μέσω Twitter από τον Elliot Anderson ο οποίος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο backdoor βρίσκεται σε συσκευές που τρέχουν OxygenOS και μπορεί να δώσει root access σε κάποιον χωρίς μάλιστα να χρειάζεται να ξεκλειδώσει τον bootloader του κινητού.

To ‘EngineerMode’, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι ένα διαγνωστικό software εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές και τεχνικοί smartphones για να ελέγξουν τα hardware στοιχεία ενός κινητού. Η συγκεκριμένη εφαρμογή μάλλον ξεχάστηκε προεγκατεστημένη στα μοντέλα OnePlus 2, ΟnePlus 3, ΟnePlus 3T και το νέο ΟnePlus 5.

Μπορείτε να το ελέγξετε και μονοί σα, πηγαίνοντας στα Settings>Apps και ενεργοποιείτε την επιλογή Show System Apps από το Menu πάνω δεξιά (3 κάθετες τελείες).

Αναλύοντας λίγο την εφαρμογή EngineerMode, ο χρήστης ανακάλυψε ότι στην επιλογή ‘DiagEnabled’ αν δώσεις τον κωδικό “Angela” (Χρησιμοποίησε την τεχνική reverse engineering για να το βρει), αποκτάς root access χωρίς να ξεκλειδώσεις τον bootloader. Παρόλο που στην πράξη είναι λίγες οι πιθανότητες αυτό να έχει συμβεί σε κάποιον χρήστη, οι κάτοχοι των ΟnePlus ανησυχούν καθώς με μια απλή εντολή μπορεί κάποιος να έχει root access.

Με το θέμα ασχολήθηκε και η Qualcomm που εξοπλίζει τα OnePlus με το Snapdragon chipset η οποία ανέφερε ότι ο κώδικας στο ‘EngineerMode’ δεν είναι ο αρχικός που είχαν γράψει και ότι έχει διαφοροποιηθεί στα updates που έχουν γίνει κατά καιρούς.

Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ΟnePlus αναφέρει ότι παρόλο που πράγματι με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάποιος να έχει adb root access, δεν μπορεί να εγκαταστήσει third-party εφαρμογές. Τόνισε ότι δεν πρόκειται για κάποιο μείζον κενό ασφαλείας αλλά για να καθησυχάσει τους χρήστες επιβεβαίωσε ότι θα προσφερθεί επιδιόρθωση άμεσα.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS