ΑρχικήinetΗ Google κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα για να σταματήσει τη διάδοση...

Η Google κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα για να σταματήσει τη διάδοση fake news

fake-newsΤο διαδίκτυο είναι γεμάτο με πάρα πολλές ιστοσελίδες fake news – όχι αυτές για τις οποίες κατηγορήθηκε ο Donald Trump, αλλά πραγματικές πηγές πιθανών ψευδών πληροφοριών – και η Google κάνει ένα ακόμα βήμα για να σταματήσει αυτά τα “σκουπίδια” που διαδίδουν άνθρωποι με σκοπό την παραπλάνηση.

Ο τεχνολογικός γίγαντας εμποδίζει τώρα την εμφάνιση ιστότοπων στα αποτελέσματα αναζήτησης στις Ειδήσεις Google, όταν αποκρύπτουν τη χώρα προέλευσής τους.

Σύμφωνα με τις πρόσφατα ενημερωμένες οδηγίες της εταιρείας, το περιεχόμενο που θα εμφανίζεται στις Ειδήσεις της Google πρέπει να συμμορφώνεται με τα εξής:

Οι ιστότοποι που περιλαμβάνονται στις Ειδήσεις της Google δεν πρέπει να παραπλανούν, ή να αποκρύπτουν πληροφορίες σχετικά με την κυριότητα ή τον πρωταρχικό τους σκοπό ή να συμμετέχουν σε συντονισμένη δραστηριότητα με σκοπό την παραπλάνηση χρηστών. Αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται, ιστότοπους που παραπλανούν ή αποκρύπτουν τη χώρα προέλευσής τους ή απευθύνονται σε χρήστες σε άλλη χώρα υπό ψευδείς προϋποθέσεις.

Η αλλαγή μπορεί να μοιάζει μικρή, αλλά ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος . Με το να μην συμπεριλαμβάνονται οι ιστότοποι που κρύβουν τη χώρα προέλευσής τους, η Google εξαφανίζει τα ψεύτικα νέα και μειώνει τις πιθανότητες εξάπλωσής τους.

Δημοσιεύσεις, που διέδωσαν fake news με πρόθεση, έχουν κατηγορηθεί ότι βοήθησαν στην εκλογή του Trump. Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι άνθρωποι θα έπαιρναν πληροφορίες και νέα μόνο από αξιόπιστες πηγές, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, τα κοινωνικά μέσα – ειδικά το Facebook – έχουν κάνει δύσκολο ακόμα και για τους πιο έξυπνους αναγνώστες να διακρίνουν μεταξύ πραγματικού και ψεύτικου.

Ο νέος πόλεμος της Google έναντι στους ανέντιμους ιστότοπους θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εξαφάνιση των πραγματικά ψεύτικων ειδήσεων. Για παράδειγμα, οι ρωσικές δημοσιεύσεις εκτελούμενες από προπαγανδιστές που γράφουν ψεύτικα νέα για τις ΗΠΑ και τις διαδίδουν σαν να είναι νόμιμες αμερικανικές δημοσιεύσεις θα χάσουν την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο.

Η κίνηση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η μηχανή αναζήτησης της Google αποτελεί την κύρια πηγή πρόσβασης σε ειδήσεις στο διαδίκτυο για πολλούς ανθρώπους. Παρόλο που το Google Search είναι ουσιαστικά απλά ένας αγωγός μέσω του οποίου ρέει η πληροφορία, η μαζική εμβέλεια της εταιρείας σημαίνει ότι μοιράζεται τις ευθύνες για τη διάδοση – και την αποκατάσταση, όταν πρόκειται για την εξάλειψη των ανέντιμων πηγών – ειδήσεων.

Δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί, αλλά αυτό το νέο μέτρο, μαζί με άλλα νέα χαρακτηριστικά, όπως το «Fact Check», είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αν η Google θέλει ακόμα να υποστηρίξει τη δήλωση σχετικά με την αποστολή της «να οργανώσει τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει προσβάσιμες και χρήσιμες σε όλο τον κόσμο».

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS