ΑρχικήinetΚαι η Λιθουανία απαγορεύει το λογισμικό ασφαλείας της Kaspersky!

Και η Λιθουανία απαγορεύει το λογισμικό ασφαλείας της Kaspersky!

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας αποφάσισε να απαγορεύσει ο λογισμικό ασφαλείας που αναπτύχθηκε από την Kaspersky με έδρα τη Μόσχα λόγω ανησυχιών ότι η εταιρεία εμπλέκεται σε εκστρατείες κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο.

Συγκεκριμένα, οι αρχές της Λιθουανίας ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι η Kaspersky πρέπει να αφαιρεθεί από υπολογιστές που λειτουργούν στα τμήματα ενέργειας, χρηματοδότησης και μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρησιμοποιούνται από ιδιωτικές εταιρείες.Kaspersky

Η κυβέρνηση λέει ότι η απόφαση έρχεται επειδή η Κaspersky θεωρείται πλέον «δυνητική απειλή για την εθνική ασφάλεια» εξηγώντας ότι το λογισμικό της επιτρέπεται να τρέξει μόνο σε υπολογιστές που δεν εργάζονται με ευαίσθητα δεδομένα, εφόσον πρώτα παραχωρηθεί άδεια από την cybersecurity υπηρεσία της εταιρείας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το λογισμικό ασφαλείας της Κaspersky απαγορεύτηκε πρόσφατα και από την αμερικάνικη κυβέρνηση καθώς ο Donald Trump υπέγραψε νομοσχέδιο που απαιτεί από τα κρατικά τμήματα να αφαιρέσουν το πρόγραμμα ασφαλείας της Kaspersky το συντομότερο δυνατό.

Άλλη μια χώρα που ακολούθησε την ίδια τακτική λόγω ανησυχιών κατασκοπείας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η χώρα δέχτηκε να συνεργαστεί με την Κaspersky για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από πλευράς της η εταιρεία ασφαλείας αρνείται οποιαδήποτε πιθανή σύνδεση με το Κρεμλίνο εξηγώντας μάλιστα ότι η απόφαση για απαγόρευση του λογισμικού της έγινε κυρίως λόγω μιας “γεωπολιτικής μάχης”.

«Δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία διαφωνία με οποιαδήποτε κυβέρνηση, είναι απογοητευτική η απόφαση αυτή των Λιθουανικών αρχών. Απ’ ότι φαίνεται η εταιρεία μας έχει εμπλακεί σε μια γεωπολιτική μάχη χωρίς όμως να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι εμείς είμαστε αναξιόπιστοι.» δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Κaspersky.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS