ΑρχικήinetΗ Google αφαιρεί 36 κακόβουλες εφαρμογές ασφαλείας

Η Google αφαιρεί 36 κακόβουλες εφαρμογές ασφαλείας

Η Google καταργεί 36 κακόβουλες εφαρμογές Android που βρίσκονταν στο Play Store και υπόσχονταν καλύτερη ασφάλεια και απόδοση των συσκευών σας.

Google

Την ανακάλυψη έκανε o Lorin Wu, μηχανικός ασφαλείας της Trend Micro, ο οποίος τον Δεκέμβριο δημοσιοποίησε τις εν λόγω εφαρμογές  προκειμένου η Google να τις διαγράψει άμεσα.

Ο ερευνητής αναφέρει ότι οι εφαρμογές ήταν στην ουσία “άδειες”. Παρουσίαζαν ψεύτικες ειδοποιήσεις στη μπάρα ειδοποιήσεων, οι οποίες όταν άνοιγαν, αποκάλυπταν μια ψεύτικη εικόνα που ενημέρωνε τον χρήστη ότι η εφαρμογή είχε διορθώσει κάποιο ζήτημα ασφάλειας ή απόδοσης. Πέρα από αυτά, οι εφαρμογές περιείχαν και άλλες ενδείξεις που έπεισαν τον Wu ότι ο σχεδιασμός τους είχε κακόβουλη πρόθεση από την αρχή. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές δεν δημιουργούσαν εικονίδια συντόμευσης στο τηλέφωνο, οπότε ο χρήστης δεν ήταν σε θέση να τα απεγκαταστήσει εύκολα. Επιπλέον, οι εφαρμογές δεν δρούν σε Android εκδόσεις τελευταίας γενιάς αφού το security patch τους εντοπίζει κάτι κακόβουλο και τις μπλοκάρει.

Εκτός από τη συμπεριφορά Adware που έχουν, ο Wu λέει ότι οι κακόβουλες εφαρμογές συγκέντρωναν επίσης πολλές ευαίσθητες πληροφορίες από τις συσκευές στις οποίες είχαν εγκατασταθεί. Το εύρος των πληροφοριών που συλλέγονται περιλαμβάνει λεπτομέρειες του λειτουργικού συστήματος, προδιαγραφές υλικού, λεπτομέρειες γεωγραφικής τοποθεσίας, λεπτομέρειες για άλλες εφαρμογές κ.ο.κ. Τo EULA συμφωνητικό τους ήταν, κάπως, περίεργο αφού οι προγραμματιστές των εφαρμογών δεν αποκάλυπταν τις πρακτικές και τους λογούς για τους οποίους συνέλεγαν δεδομένα.

Αυτός μάλλον ήταν και ο πιο σοβαρός λόγος που παρενέβησαν άμεσα οι μηχανικοί ασφαλείας της Google προκειμένου να αφαιρέσουν τις εφαρμογές από το Play Store.

Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε την λίστα με τις εφαρμογές:

https://documents.trendmicro.com/assets/Appendix-AppsDisguisedasSecurityToolsBombardUsersWithAdsandTrackUsersLocation.pdf

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS