ΑρχικήinetΗ Samsung ξεκινάει την παραγωγή της HBM2 Aquabolt

Η Samsung ξεκινάει την παραγωγή της HBM2 Aquabolt

Η Samsung ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ξεκίνησε την μαζική παραγωγή της δεύτερης γενιάς μνήμης HBM2 με την ονομασία “Aquabolt”. Οι νέες μνήμες έχουν χωρητικότητα 8 GB και λειτουργούν με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 2,4 Gbps/p. Για να μπορέσει να φτάσει αυτόν τον ρυθμό, η Samsung χρειάστηκε να εφαρμόσει νέες τεχνολογίες σχετικές με το σχεδιασμό TSV και τον θερμικό έλεγχο.HBM2

Η γενική αρχιτεκτονική της νέας μνήμης “Aquabolt” των 8 GB HBM2 της Samsung είναι παρόμοια με την προηγούμενη γενιά συσκευών HBM2 “Flarebolt”. Κάθε KGSD (Known Good Stacked Die) αποτελείται από οκτώ ενσωματωμένα ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης 8Gb συνδεδεμένα μεταξύ τους με TSV (Through Siliccon Vias). Κάθε KGSD διαθέτει ένα δίαυλο 1024-bit με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων 2,4 Gbps/pin και μπορεί να προσφέρει εύρος ζώνης μνήμης 307,2 GB/s.

Όταν η JEDEC δημοσίευσε τις προδιαγραφές της HBM2 πριν από δύο χρόνια, συζητούσε μόνο για τρεις διαφορετικές ταχύτητες για αυτό το είδος μνήμης, 1 Gbps, 1,6 Gbps και 2,0 Gbps στα 1,2V. Οι κατασκευαστές βέβαια ήταν ελεύθεροι να προσφέρουν διάφορες ταχύτητες ανάλογα με τις ανάγκες τους ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι για να χτυπήσει τα 2 Gbps η Samsung με την “Flarebolt”, έπρεπε να αυξήσει τις τάσεις  στα 1,35V, που σημαίνει ότι ξέφυγε από τις προδιαγραφές της JEDEC.

Στην νέα γενιά για να αυξήσει την συχνότητα μνήμης και ταυτόχρονα να μειώσει την τάση στα 1,2 V η Samsung εφάρμοσε μια νέα μέθοδο που μειώνει τις παρεμβολές μεταξύ των 5000+ TSV. Για να γίνει αυτό έπρεπε να μειώσει την απόκλιση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων μεταξύ τους. Επιπλέον, η εταιρεία αύξησε τον αριθμό των θερμικών προσκρούσεων μεταξύ των DRAM  για να κατανείμει τη θερμότητα πιο ομοιόμορφα σε κάθε KGSD προκειμένου να διασκορπίζεται καλύτερα. Τέλος, τα προϊόντα Aquabolt HBM2 της Samsung θα διαθέτουν επιπλέον προστατευτικό στρώμα στο κάτω μέρος τους για να αυξήσουν τη φυσική αντοχή της μνήμης και θα απευθύνονται σε πελάτες της που χρησιμοποιούν επόμενης γενιάς HPC, AI και γραφικά.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS