ΑρχικήsecurityFakebank Android: Η νέα έκδοση ελέγχει και τις τηλεφωνικές κλήσεις

Fakebank Android: Η νέα έκδοση ελέγχει και τις τηλεφωνικές κλήσεις

Μια νέα παραλλαγή του κακόβουλου λογισμικού FakeBank Android περιλαμβάνει τη δυνατότητα παρακολούθησης των τηλεφωνικών κλήσεων σε αριθμούς τραπεζών και την εκτροπή τους σε κακόβουλους χρήστες.

Fakebank

 

Το FakeBank είναι ένα banking trojan που λειτουργεί εμφανίζοντας στους χρήστες ψεύτικες οθόνες σύνδεσης πάνω από μια νόμιμη τραπεζική εφαρμογή. Έχει την δυνατότητα να μπαίνει σε white list και να μένει ενεργό όταν είναι κλειδωμένη η οθόνη ενός κινητού και να χρησιμοποιεί TeamViewer για να δίνει στους επιτιθέμενους πλήρη πρόσβαση.

Στην νέα έκδοση το κακόβουλο λογισμικό εξακολουθεί να λειτουργεί σαν κανονικό banking trojan άλλα με ένα μοναδικό πρόσθετο, τον έλεγχο τον τηλεφωνικών κλήσεων. Κάθε φορά που ο χρήστης επιχειρεί να καλέσει τον αριθμό της τράπεζας του, το FakeBank παρακολουθεί την κλήση και αλλάζει τον αριθμό ένα προκαθορισμένο, οδηγώντας τους χρήστες σε απατεώνες που συλλέγουν τις τραπεζικές τους πληροφορίες. Επίσης μπορεί να γίνει και η αντίθετη διαδικασία, οι χειριστές του FakeBank μπορούν να καλέσουν τα θύματα από έναν ειδικό αριθμό, που επίσης περιλαμβάνεται στο αρχείο ρυθμίσεων του κακόβουλου λογισμικού, εμφανίζοντας στο τηλέφωνο του χρήστη σαν να προέρχεται από την τράπεζά του. Αυτό επιτρέπει στους απατεώνες να εκτελούν απάτες χωρίς το θύμα να υποπτεύεται οποιαδήποτε παραβίαση.

Σύμφωνα με την Symantec η νέα αυτή παραλλαγή FakeBank είναι ενεργή μόνο στη Νότια Κορέα. Οι ειδικοί βρήκαν το καινούργιο FakeBank σε πάνω από 20 εφαρμογές Android που διανέμονται μέσω third-party stores και μέσω συνδέσμων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά το μεγάλο πρόβλημα στα third party store και στις εφαρμογές που διανέμονται από εκεί. Oι χρήστες πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις εφαρμογές που εγκαθιστούν, ποια δικαιώματα δίνουν σε αυτές και αν αυτά τα δικαιώματα δικαιολογούνται με βάση τα χαρακτηριστικά της εφαρμογής.

Να τονίσουμε πώς την προηγούμενη εβδομάδα η Google δημοσίευσε την ετήσια αναφορά ασφάλειας για το λειτουργικό Android  αναφέροντας πώς πλέον ελέγχονται καθημερινά πάνω από 50 δισεκατομμύρια εφαρμογές και οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος από το Google Play Store είναι απειροελάχιστες.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS