ΑρχικήUpdatesΜε την έκδοση Ubuntu 18.10 ο υπολογιστής κάνει πιο γρήγορα boot

Με την έκδοση Ubuntu 18.10 ο υπολογιστής κάνει πιο γρήγορα boot

Εάν σχεδιάζετε να αναβαθμίσετε στο επερχόμενο λειτουργικό σύστημα Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) αυτή την άνοιξη, τότε ο υπολογιστής σας θα κάνει boot λίγο πιο γρήγορα χάρη στην εφαρμογή ισχυρότερου αλγόριθμου συμπίεσης για τον αρχικό ramdisk.

Ο Balint Reczey της Canonical πρότεινε την εφαρμογή της συμπίεσης LZ4 στα initramfs του Ubuntu (αρχικό ramdisk) αντί της παλαιότερης συμπίεσης gzip που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Ο LZ4 είναι ένας αλγόριθμος συμπίεσης δεδομένων που προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη ταχύτητα συμπίεσης και αποσυμπίεσης.Ubuntu

Κατά τη διάρκεια κάποιων αρχικών δοκιμών σε ένα παλιό φορητό υπολογιστή, ο προγραμματιστής αναφέρει ότι ο χρόνος εξαγωγής initramfs μειώθηκε από περίπου 1,2 δευτερόλεπτα σε περίπου 0,24 δευτερόλεπτα. Η δημιουργία των initramfs έλαβε επίσης αύξηση ταχύτητας 2-3 δευτερολέπτων, μειώνοντας από περίπου 24 δευτερόλεπτα σε περίπου 21 δευτερόλεπτα, παρά τα ελαφρώς μεγαλύτερα αρχεία initramfs.

Ενώ το Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) θα είναι το πρώτο που κυκλοφορεί με την επιλογή συμπίεσης LZ4 για τα initramfs, δεν θα είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Έτσι θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε χειροκίνητα εάν θέλετε ο Ubuntu υπολογιστής σας να εκκινήσει λίγο πιο γρήγορα από ό, τι συνήθως. Η Canonical σχεδιάζει να το ενεργοποιήσει από προεπιλογή στο Ubuntu 18.10, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2018.

Από την άλλη, φαίνεται ότι ο αλγόριθμος συμπίεσης LZ4 δημιουργεί ελαφρώς μεγαλύτερα αρχεία initrd, αλλά ο προγραμματιστής αναφέρει ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις μελλοντικές εκδόσεις του Ubuntu εξαιτίας της δυνατότητας του διαχειριστή ενημέρωσης να αφαιρέσει τους παλιούς πυρήνες για να αποτρέψει την υπερχείλιση του  boot directory με ανεπιθύμητα αρχεία initramfs και πυρήνες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS