ΑρχικήsecurityΑυξάνονται τα cryptominers, μειώνονται τα ransomware

Αυξάνονται τα cryptominers, μειώνονται τα ransomware

Οι επιθέσεις Cryptojacking μεγάλωσαν κατά 8.500% το 2017 λόγω της αιφνίδιας αύξησης των τιμών των κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας τες πλέον μεγαλύτερη απειλή σε σχέση με τις ransomware.

Ransomware

 

Σύμφωνα με έρευνα της Symantec, το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάχθηκε ως η πέμπτη υψηλότερη χώρα παγκοσμίως στις ανιχνεύσεις coinminer, με μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 44.000%.

Με ένα απλό coinminer και αξιοποιώντας κάποια ευπάθεια η ακόμα και ξεγελώντας κάποιον χρήστη μπορεί να αξιοποιηθούν οι πόροι ενός συστήματος έως και 100%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συσκευές να επιβραδύνονται, υπερθερμαίνονται, σε ορισμένες περιπτώσεις να βγαίνουν και εκτός λειτουργίας. Αυτό πρακτικά σε μια επιχείρηση σημαίνει ότι μπορεί να προκληθεί ζημιά και στο δίκτυο της αλλά και στην γενικότερη υποδομή της.

Η Symantec διαπίστωσε επίσης αύξηση κατά 600% των συνολικών επιθέσεων σε IoT συσκευές το 2017, πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την σύνδεση όλων αυτών των συσκευών για να παράγουν κρυπτονομίσματα. “Οι επιτιθέμενοι θα μπορούν να επιλέγουν το τηλέφωνο, τον υπολογιστή ή μια συσκευή IoT για να έχουν κέρδη. Οι χρήστες πρέπει να επεκτείνουν τις άμυνες τους αλλιώς είναι πολύ πιθανό να δουν κάποιον άλλον να χρησιμοποιεί τη συσκευή τους”, δήλωσε ο Darren Thomson, CTO της Symantec.

Η ετήσια έκθεση έδειξε επίσης ότι το ransomware εξακολουθούσε να είναι απειλή για το 2017 ωστόσο είχαμε λιγότερες εμφανίσεις νέων ransomware και χαμηλότερες απαιτήσεις χρημάτων. Ενδεικτικά, η μέση τιμή του ποσού ήταν στα 522$.

Όσον αφορά τις απειλές σε smartphones συνεχίζουν να αυξάνονται και φθάνουν το 54%. Η Symantec μπλόκαρε κατά μέσο όρο 24.000 κακόβουλες εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας κάθε μέρα, για το έτος 2017 αναφέροντας, τις μη ανανεωμένες Android εκδόσεις, ως μία από τις κύριες αιτίες για τον αριθμό αυτό. Για το τρέχον έτος δεν περιμένουμε μεγάλες αλλαγές αφού τα third-party stores σε συνδυασμό με τις παλιές εκδόσεις Android(το 2017 μόνο το 20% είχαν την τελευταία version) δίνουν την δυνατότητα εξάπλωσης των malware.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS