ΑρχικήsecurityΤο 80% των χρηστών που μολύνθηκαν από ransomware θα ξαναπλήρωναν

Το 80% των χρηστών που μολύνθηκαν από ransomware θα ξαναπλήρωναν

Περίπου τέσσερις από τους πέντε χρήστες που μολύνθηκαν από ransomware και πλήρωσαν κάποιο ποσό προκειμένου να ανακτήσουν τα αρχεία τους, δήλωσαν ότι θα πλήρωναν και πάλι για την ανάκτηση των δεδομένων τους σε περίπτωση που δεν θα υπήρχαν διαθέσιμα αντίγραφα ασφαλείας.

ransomware

Αυτό είναι ένα από τα πολλά συμπεράσματα μιας έρευνας στην οποία συμμετείχαν 1.252 χρήστες από 13 χώρες και αποτυπώνονται στην Έκθεση Ασφάλειας Telstra 2018. Η έρευνα εξέτασε διάφορες πτυχές της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, αλλά θα επικεντρωθούμε μόνο στα ευρήματα σχετικά με τα ransomware.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερωτηθέντες ανέφεραν αύξηση των επιθέσεων το 2017, σε σύγκριση με παρόμοιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Από το σύνολο των μολυσμένων χρηστών, το 47% σε Ασία και Αυστραλία και το 41% σε Ευρώπη κατέβαλαν ολόκληρο το ποσό για να ανακτήσουν πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα αρχεία τους. Από αυτούς το 87%, 86% και 82% αντίστοιχα μπόρεσαν να έχουν 100% πρόσβαση στα αρχεία τους μετά την καταβολή των χρημάτων. Από αυτούς που πλήρωσαν τα λύτρα – το 76% των Ασιατών, το 83% των Αυστραλιανών και το 80% των Ευρωπαίων – δήλωσαν ότι θα πλήρωναν εκ νέου λύτρα αν δεν είχαν διαθέσιμα αντίγραφα ασφαλείας.

Περίπου στα ίδια ποσοστά είναι και αυτοί οι οποίοι θα ξαναπλήρωναν σε περίπτωση που στο μέλλον μολυνθούν πάλι από ransomware.

Αυτό είναι αντίθετο με τις συμβουλές που δίνουν οι εταιρείες ασφάλειας και οι κυβερνήσεις, οι οποίες συνιστούν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις να μην καταβάλλουμε κανένα χρηματικό ποσό. Παρόλα αυτά, τέτοιες συμβουλές είναι μερικές φορές αδύνατο να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις ενδέχεται να χάσουν την πρόσβαση σε πολύ ευαίσθητα δεδομένα και είναι προτιμότερο να πληρωθεί το αντίστοιχο ποσό.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS