ΑρχικήsecurityΑνακαλύφθηκε ευπάθεια στην πιο ασφαλή έκδοση των Windows 10

Ανακαλύφθηκε ευπάθεια στην πιο ασφαλή έκδοση των Windows 10

Η Google αποκάλυψε μια ευπάθεια ασφάλειας στα Windows 10 S, την έκδοση των Windows 10 που η Microsoft θεωρεί ως την ασφαλέστερη χάρη στο Win32 software.

Το ελάττωμα ασφάλειας επιτρέπει την αυθαίρετη εκτέλεση κώδικα σε συσκευές με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Device Guard και για επιτυχές exploitation απαιτείται πρόσβαση στο σύστημα.

Η ευπάθεια ανακαλύφθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Google Project Zero που προσφέρει στους κατασκευαστές software μια προθεσμία 90 ημερών για να αντιμετωπίσουν τα σφάλματα που εντοπίστηκαν στο λογισμικό τους.

Στη περίπτωση της Microsoft, είχε βρεθεί μια λύση τον Απρίλιο αλλά η εταιρεία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει εγκαίρως τις εργασίες της πάνω στο patch, με αποτέλεσμα να δώσει παράταση για την κυκλοφορία του μέχρι τον Μάιο. Η Google όμως δεν συγχώρεσε την καθυστέρηση και δημοσίευσε στο διαδίκτυο όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την ευπάθεια.

Windows 10

Το σφάλμα ασφαλείας των Windows 10 S επισημαίνεται ως μέσης κρισιμότητας και ενώ είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει exploit, άλλες πιθανές ατέλειες στο λειτουργικό σύστημα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν τον έλεγχο των επηρεαζόμενων συστημάτων.

Πληροφοριακά, το Windοws 10 S δεν επιτρέπει την εγκατάσταση λογισμικού Win32 σε συσκευές που το εκτελούν και η Microsoft επιτρέπει την αναβάθμιση σε Windοws 10 Pro απευθείας μέσω του λειτουργικού συστήματος.

Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι τα Windows 10 S αναμένεται να ενσωματωθούν προσεχώς στα Windοws 10 ως “S Mode”, πράγμα που σημαίνει ότι η Microsoft θα ενεργοποιήσει όλα τα χαρακτηριστικά ασφάλειας που παρέχει το συγκεκριμένο version, σε περισσότερες από μία εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος.

Η Microsoft αναμένεται να προσφέρει ένα patch για την ευπάθεια των Windοws 10 S στις αρχές του επόμενου μήνα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS