ΑρχικήinetΑλλάζει το κινητό τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας;

Αλλάζει το κινητό τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας;

κινητόΟι άνθρωποι στις μέρες μας, αγαπούν τα κινητά τους. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα σε υπερβολικό βαθμό. Σχεδόν οι μισοί χρήστες smartphone περνούν περισσότερες από πέντε ώρες στο κινητό τους, σύμφωνα με μία έρευνα. Πώς όμως αυτό, επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας;

Υπηρεσίες όπως Google Translate, Google Maps, Shazam και πολλές άλλες, μας προσφέρουν πληροφορίες που μας δίνουν επιπλέον γνώσεις και μας καθιστούν πιο έξυπνους. Υπάρχει, όμως, και η αρνητική πλευρά σε όλο αυτό.

Μειώνει τη συγκέντρωσή μας. Όταν έχουμε το τηλέφωνό μας κάπου κοντά μας, ακόμα και αν είναι με την οθόνη γυρισμένη προς τα κάτω ώστε να μην τη βλέπουμε και με τις ειδοποιήσεις απενεργοποιημένες, είναι πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρωθούμε σε κάτι άλλο, σύμφωνα με μία έρευνα των UCSD, Carnegie Mellon και UT Austin. Οι ερευνητές ζήτησαν από χρήστες να ολοκληρώσουν μια σειρά από διανοητικές εργασίες, με τα τηλέφωνά τους είτε πάνω στο γραφείο όπου βρίσκονταν, είτε στην τσέπη τους, είτε σε άλλο δωμάτιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν τα κινητά τους σε άλλο δωμάτιο είχαν τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ όσοι τα είχαν πάνω στο γραφείο τους, είχαν τις χειρότερες. Οι δεύτεροι μάλιστα έμοιαζαν να πάσχουν από υπνηλία! Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το κινητό μας συνεχώς τραβάει την προσοχή μας για διάφορους λόγους, ακόμα κι όταν είναι απενεργοποιημένο, κατέληξαν οι ερευνητές. Αυτή η τάση πρέπει να αγνοηθεί όταν κάνουμε κάτι άλλο, γεγονός που μειώνει την συγκέντρωσή μας.

Προκαλεί ψευδαισθήσεις. Μήπως μερικές φορές νιώθετε το κινητό σας να δονείται στην τσέπη σας, κι όταν το κοιτάτε δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα μηνύματα ή κλήσεις; Είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Σε μία έρευνα του πανεπιστημίου της Ιντιάνα και του Purdue, το 90% των συμμετεχόντων είπαν ότι βίωσαν κάποια στιγμή «φανταστικές δονήσεις».  Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο εγκέφαλός μας περιμένει με ανυπομονησία ένα like ή ένα νέο Snap. Ακούγεται αστείο, αλλά είναι μάλλον ανησυχητικό.

Επηρεάζει τον ύπνο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν 653 ανθρώπους που είχαν κατεβάσει ένα app, το οποίο κατέγραφε την χρήση του κινητού τους και τον ύπνο τους. Όσοι ήταν συνεχώς στο κινητό τους, κοιμούνταν λιγότερο και είχαν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.

Συμπερασματικά λοιπόν, είναι φανερό ότι η χρήση του κινητού μας επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι όλοι μας θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κινητό μας σε καθημερινή βάση. Το να το αφήνουμε όμως σε ένα άλλο δωμάτιο όταν κάνουμε κάτι σημαντικό, δεν είναι και τόσο κακή ιδέα. Επίσης το να ενεργοποιούμε το «Night Shift» mode, πριν ξαπλώσουμε μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα. Δοκιμάστε το.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS