ΑρχικήsecurityΚι άλλο quiz app αποσπά δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες Facebook

Κι άλλο quiz app αποσπά δεδομένα από εκατομμύρια χρήστες Facebook

quizΦαίνεται ότι ακόμα ένα quiz app πιθανόν διέρρευσε εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook.

Ένα personality quiz app που δημιουργήθηκε από ερευνητές, εξέθεσε προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 3 εκατομμύρια χρηστών του Facebook, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο New Scientist.

Η εν λόγω εφαρμογή, ονομάζεται “myPersonality” και δημιουργήθηκε από ερευνητές του University of Cambridge. Χρησιμοποιήθηκε από περισσότερα από 6 εκατομμύρια άτομα, μερικά από τα οποία επέλεξαν μάλιστα να μοιραστούν τα δεδομένα προφίλ τους στο Facebook με τους ερευνητές.

Αυτά τα δεδομένα προφίλ, μαζί με τα αποτελέσματα του κουίζ, διατέθηκαν σε μια επιλεγμένη ομάδα αναλυτών τόσο εντός όσο και εκτός του Cambridge.

Όμως, ενώ τα δεδομένα αυτά έπρεπε να περιορίζονται σε εγκεκριμένες ομάδες, καθώς συλλέγονταν για ερευνητικούς σκοπούς, τα χαλαρά μέτρα ασφαλείας φέρεται να άφησαν τα δεδομένα ευάλωτα στον οποιονδήποτε. Τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για τον ιστότοπο όπου φυλάσσονταν αυτά τα δεδομένα ήταν άμεσα διαθέσιμα στο GitHub για τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το New Scientist.

Από τότε το Facebook κατάργησε την εφαρμογή myPersonality στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την εξάλειψη των εφαρμογών που παραβιάζουν τις πολιτικές απορρήτου του. Αλλά το περιστατικό είναι μία ακόμα μελανή σελίδα για το κοινωνικό δίκτυο, το οποίο έχει επικριθεί επειδή δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών του.

Το περιστατικό φέρει επίσης εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτό της Cambridge Analytica, στην οποία περισσότερα από 50 εκατομμύρια στοιχεία χρηστών του Facebook συλλέχθηκαν και πωλήθηκαν χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν. Στην περίπτωση αυτή, τα εν λόγω δεδομένα συγκεντρώθηκαν επίσης μέσω ενός κουίζ προσωπικότητας που δημιουργήθηκε από έναν καθηγητή του University of Cambridge.

Το New Scientist αναφέρει ακόμη ότι η Cambridge Analytica προσπάθησε να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του myPersonality αλλά απορρίφθηκε.

Πέρα από την αναστολή λειτουργίας του app, το Facebook διερευνά το περιστατικό και θα μπορούσε να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Ένας εκπρόσωπος του κοινωνικού δικτύου δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Facebook εργάζεται για την προσθήκη εργαλείων που θα ενημερώνουν τους χρήστες, των οποίων τα δεδομένα έχουν καταστρατηγηθεί από εφαρμογές τρίτων προγραμματιστών, όπως στην περίπτωση της Cambridge Analytica.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS