ΑρχικήinetΕπιστήμονες έκαναν «μεταφορά μνήμης» ανάμεσα σε δύο σαλιγκάρια

Επιστήμονες έκαναν «μεταφορά μνήμης» ανάμεσα σε δύο σαλιγκάρια

μνήμηςΗ ιδέα της δυνατότητας μεταφοράς της μνήμης ενός ζωντανού πλάσματος σε ένα άλλο, φαίνεται εμπνευσμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Και όμως, δεν είναι εντελώς αδύνατο να συμβεί.

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να μεταμοσχεύσουμε αναμνήσεις σε ένα άλλο αισθανόμενο ον. Συγκεκριμένα, έλαβαν μια απλή μορφή μνήμης από ένα θαλάσσιο σαλιγκάρι και την εμφύτευσαν με επιτυχία σε ένα άλλο.

Ο εγκέφαλος πολλών θαλάσσιων οργανισμών λειτουργεί όπως ο εγκέφαλος των θηλαστικών, αν και με απλούστερο τρόπο. Έτσι τα θαλάσσια σαλιγκάρια επελέγησαν ως υποκείμενο δοκιμής για αυτό το πείραμα, καθώς μεταδίδουν νευρικά ερεθίσματα όπως και οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να μεταφέρουν αναμνήσεις με έγχυση RNA (ριβονουκλεϊνικό οξύ: μια μορφή γενετικών πληροφοριών) που εξήχθη από σαλιγκάρια που υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένη εκπαίδευση, σε σαλιγκάρια που δεν έλαβαν την ίδια εκπαίδευση.

Σε αυτή την εκπαίδευση, τα σαλιγκάρια δέχτηκαν ένα μικρό ηλεκτροσόκ στις ουρές τους. Το ηλεκτροσόκ δεν ήταν επικίνδυνο, αλλά είχε αρκετή ένταση ώστε να προκαλέσει ένα αμυντικό αντανακλαστικό, όπως αυτά που εκδηλώνουμε οι άνθρωποι όταν νιώθουμε κάτι ζεστό να μας ακουμπάει.

Τα εκπαιδευμένα σαλιγκάρια «κουλουριάζονταν» για περίπου 40 έως 50 δευτερόλεπτα ως μάθηση αμυντικής αντίδρασης απέναντι στο ερέθισμα, ενώ τα σαλιγκάρια που δεν είχαν εκπαιδευτεί αναλόγως κουλουριάζονταν για λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Αλλά μετά από μεταμόσχευση μορίων RNA, τα μη εκπαιδευμένα σαλιγκάρια παρουσίασαν την ίδια αμυντική αντίδραση όταν υποβλήθηκαν στα ερεθίσματα. Παρέμειναν κουλουριασμένα για περίπου 40 δευτερόλεπτα, σαν να ήξεραν πώς έπρεπε να ανταποκριθούν.

Με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι οι μνήμες αποθηκεύονται φυσικά στο σώμα και μπορούν να μεταφερθούν ή να τροποποιηθούν. Επίσης, κατέρριψε μια άλλη μακρά επιστημονική θεωρία ότι οι μνήμες αποθηκεύονται στις συνάψεις (μια διακλάδωση μεταξύ 2 νευρώνων, που αποτελείται από ένα μικρό κενό, μέσω του οποίου περνούν οι παλμοί), καθώς εάν η μνήμη αποθηκευόταν όντως σε συνάψεις, αυτό το πείραμα δεν θα είχε λειτουργήσει. Το πείραμα ανέδειξε επίσης ότι το RNA διαδραματίζει ενεργό ρόλο στον τρόπο αποθήκευσης των αναμνήσεων.

Ωστόσο, το πείραμα ήταν απλό και αφορούσε βασικές απαντήσεις. Θα χρειαστεί σίγουρα αρκετός χρόνος μέχρι να είναι σε θέση οι επιστήμονες να βρουν μεθόδους μεταφοράς σύνθετων αναμνήσεων και στους ανθρώπους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS