ΑρχικήinetSummit, o πιο ισχυρός υπερυπολογιστής του κόσμου λειτουργεί με Linux

Summit, o πιο ισχυρός υπερυπολογιστής του κόσμου λειτουργεί με Linux

SummitΤα τελευταία πέντε χρόνια, η Sunway TaihuaLight της Κίνας ήταν ο ανώτατος ηγέτης στον κόσμο των υπερυπολογιστών. Αλλά τα πράγματα άλλαξαν με την άφιξη του Summit – ενός νέου υπερυπολογιστή, που παρουσιάστηκε από το US Department of Energy’s Oak Ridge National Laboratory.

Με μέγιστη χωρητικότητα 200 petaflops (ή 200.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο), είναι περίπου οκτώ φορές πιο γρήγορο από το Titan, έναν άλλο ισχυρό υπερυπολογιστή που αναπτύχθηκε από την ORNL. Είναι επίσης ταχύτερο από το Sunway, το οποίο μπορεί να τρέξει στα 125 petaflops στη μέγιστη χωρητικότητά του, κάνοντας το Summit περίπου 60% ταχύτερο. Επιπλέον, τρέχει το Red Hat Enterprise Linux.

Όσον αφορά το μέγεθος, το Summit καλύπτει μια περιοχή ίση με δύο γήπεδα τένις! Οι 4,608 servers του, φιλοξενούν περίπου 9.000 επεξεργαστές 22 πυρήνων IBM Power9 και 27.0000 GPU Nvidia Tesla V100. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για να τρέξει ο υπερυπολογιστής είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει 8.000 σπίτια και χρειάζονται περίπου 15.000 λίτρα νερού ανά λεπτό για να κρατήσουν το supercomputer δροσερό, ενώ κάνει υπολογισμούς.

Που μπορεί να βρει εφαρμογή όλη αυτή η δύναμη;

Το Summit θα αξιοποιηθεί σε project τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής εκμάθησης για να βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν ανακαλύψεις που δεν ήταν δυνατό μέχρι τώρα.

Οι ερευνητές του ORNL έχουν ήδη κάνει τον πρώτο exascale επιστημονικό υπολογισμό του κόσμου (που είναι ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο) χρησιμοποιώντας το Summit, που έτρεχε στα 1,88 exaops.

Τα έργα που δημιουργήθηκαν για το Summit ανήκουν σε διάφορους τομείς, όπως η εξεύρεση σουπερνόβα, πώς καταλήγουν στο σώμα μας μέταλλα όπως ο σίδηρος, η ανάπτυξη νέων υλικών, η ανάλυση ιατρικών δεδομένων για  την εξεύρεση θεραπειών για τον Καρκίνο κλπ.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS