Αρχικήinet#1 Διατάξεις RAID: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και οι κατηγορίες τους

#1 Διατάξεις RAID: Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και οι κατηγορίες τους

Σήμερα οι καταναλωτές είναι συνηθισμένοι στο να έχουν άμεση και αδιάκοπη πρόσβαση σε online υπηρεσίες. Ως διαχειριστής μιας υπηρεσίας, έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε πολλών ειδών συστήματα και υποδομές για τις κρίσιμες online εφαρμογές. Ένα από τα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβει υπόψιν του ο διαχειριστής, είναι η λειτουργία RAID, αλλά πιο σημαντική είναι η επιλογή της δομής του RAID setup.

raid-diatakseis-pleonekthmata-meionekthmata

Το RAID που είναι τα αρχικά από το redundant array of independent (ή inexpensive) disks, είναι ένα υποσύστημα δίσκων που διατηρεί τα αρχεία σε πολλαπλούς δίσκους και επιτυγχάνει μεγαλύτερες ταχύτητες, ανοχή σφαλμάτων ή ακόμα και τα 2 μαζί.

Υπάρχουν δυο μέθοδοι υλοποίησης μιας RAID διάταξης: Hardware ή Software.

Η διαχείριση μιας hardware διάταξης γίνεται από έναν dedicated hardware controller πάνω στον οποίο είναι συνδεδεμένοι οι δίσκοι. Ο controller κάνει μόνος του υπολογισμούς καθώς έχει ενσωματωμένο επάνω του έναν μικροεπεξεργαστή για να μην επιβαρύνει το σύστημα. Πλέον όμως οι σημερινοί επεξεργαστές έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που το προνόμιο αυτό είναι πρακτικά αχρείαστο. Ωστόσο, ένας controller παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας με την BBU (battery Backup Unit) καθώς σε περίπτωση αναπάντεχης διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας δεν χάνονται αρχεία.

Το software RAID γίνεται μέσω του λειτουργικού συστήματος και είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος εφαρμογής ως προς το κόστος καθώς δεν απαιτεί επιπλέον πόρους hardware.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε μια από τις πιο απλές διατάξεις RAID που χρησιμοποιούνται, ενώ σε επόμενο άρθρο μας, θα αναλύσουμε ακόμη περισσότερες διατάξεις.

RAID 0 (Disk striping):

Η διάταξη RAID 0 μοιράζει τα δεδομένα σε 2 ή παραπάνω δίσκους, γνωστό ως striping, επιτρέποντας μεγαλύτερο data throughput. Το κάθε αρχείο διαβάζεται από πολλαπλούς δίσκους συνδυάζοντας την ταχύτητα όλων των μέσων μαζί. Ωστόσο δεν παρέχει κάποιο είδος ανοχής σφαλμάτων καθώς δεν κρατάει ούτε αντίγραφα των αρχείων ούτε parity info (περισσότερα για το parity σε επόμενο άρθρο). Και οι δυο ή παραπάνω δίσκοι εμφανίζονται σαν ένα partition, οπότε εάν ο ένας χαλάσει, χαλάει ολόκληρο το array οδηγώντας σε απώλεια δεδομένων. Αυτή η διάταξη χρησιμοποιείται συνήθως για την καταγραφή live stream όπου η ταχύτητα έρχεται πρώτη ενώ η αξιοπιστία δεύτερη.

Η συνέχεια του άρθρου… στον παρακάτω σύνδεσμο.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS