Αρχικήsecurity17 Backdoored Docker images αφαιρεί το Docker Hub

17 Backdoored Docker images αφαιρεί το Docker Hub

Η ομάδα του Docker αφαίρεσε 17  backdoored container images αφού ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούνταν για να μολύνουν servers με cryptominers για περίπου έναν χρόνο. Τα κακόβουλα images ήταν διαθέσιμα στο Docker Hub, το επίσημο αποθετήριο για προ-φτιαγμένα Docker images που οι sysadmins χρησιμοποιούσαν σε servers στην δουλειά τους ή σε προσωπικούς υπολογιστές. Αυτά τα Docker images επιτρέπουν στους sysadmins την γρήγορη ρύθμιση μιας νέας εφαρμογής, που σαν διαδικασία όμως είναι αρκετά περίπλοκη.

17-backdoored-docker-images-afairountai

Λόγω του ότι τα νέα images δεν περνάνε από κάποια διαδικασία ελέγχου, τα κακόβουλα containers έμειναν διαθέσιμα για λήψη για 1 χρόνο, από τον Μάιο 2017 μέχρι τον Μάιο του 2018, όπου η ομάδα του Docker αφαίρεσε όλο το ιστορικό του uploader με όνομα docker123321.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπήρχαν σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Χρήστες ανέφεραν ότι στους cloud servers τους παρατηρούσαν κακόβουλες δραστηριότητες και υπήρξαν και αναφορές στο GitHub και στο Twitter.

Αλλά ενώ τα περιστατικά πλήθαιναν, δεν έγινε κάποια κίνηση μέχρι που η Fortinet και η Kromtech βρήκαν και συνέδεσαν κάποια στοιχεία που είχαν τα 17 containers. Εχτές η Kromtech έκανε μια ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό, αναρτώντας αναλυτικά τις ικανότητες του κάθε container,και σε έρευνα που έκανε ανακάλυψε ότι ο λογαριασμός που ανέβηκε κατάφερε μέσω των miners να μαζέψει 544 Monero, σημερινής αξίας περίπου 90.000 δολαρίων.

Επιπλέον, η Kromtech προειδοποιεί ότι μερικά από τα images περιείχαν και backdoor δυνατότητες. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν το μολυσμένο image αφαιρεθεί από το σύστημα, είναι πιθανό ο επιτιθέμενος να μπορεί να έχει root access. Το ολικό wipe του συστήματος συνιστάται.

 

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS