ΑρχικήHow ToΑσφαλέστερη περιήγηση αλλάζοντας τον DNS του υπολογιστή σας

Ασφαλέστερη περιήγηση αλλάζοντας τον DNS του υπολογιστή σας

Το κυβερνοέγκλημα υπολογίζεται ότι θα κοστίζει περισσότερο από 2 τρισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2019, και μεγάλο ποσοστό του σχετίζεται με απάτες phishing, typosquatting και παραπλανητικά emails. Ένας εύκολος τρόπος να μειωθούν τέτοιου είδους επιθέσεις είναι η αλλαγή του DNS που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής μας. Οι περισσότεροι υπολογιστές συνδέονται στον προεπιλεγμένο DNS που ορίζει ο πάροχος της σύνδεσής τους, αλλά σαφώς υπάρχουν και ασφαλέστερες εναλλακτικές.

grhgorotera-kai-asfalestera-DNS

Πώς δουλεύει

Κάθε URL όπως το secnews.gr έχει μια μοναδική διεύθυνση IP. Όταν καλούμε μια διεύθυνση URL, ο υπολογιστής μας μαθαίνει την IP διεύθυνση που αντιστοιχεί στο URL μέσω του DNS. Ωστόσο η υπηρεσία DNS των παρόχων δεν είναι πάντα τόσο ασφαλής όσο θα μπορούσε να είναι. Συνιστάται η αλλαγή DNS με κάποια εναλλακτική επιλογή όπως της Google, της Cloudflare ή της Quad9, των οποίων η χρήση είναι δωρεάν.

Η αλλαγή της υπηρεσίας γίνεται με μερικά μόλις κλικ. Στα Windows μεταβείτε στο Control panel και στη συνέχεια ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Network and Internet (Δίκτυο και Internet) >

Network and Sharing Center  (Κέντρο δικτύου και κοινής χρήσης) >

Change adapter settings (Αλλαγή ρυθμίσεων προσαρμογέα) > Επιλογή επιθυμητού δικτύου >

Properties (Ιδιότητες) >

Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) (Πρωτόκολλο Internet Έκδοση 4) > Properties (Ιδιότητες) > Advanced (Για προχωρημένους)

και επιλέγουμε την καρτέλα DNS, όπου μπορεί να προστεθεί η επιθυμητή διεύθυνση διακομιστή DNS.

Google, Cloudflare ή Quad9?

Η υπηρεσία της Clouflare είναι σχετικά πρόσφατη και είναι η ταχύτερη από τις 3 στο 72% των χωρών, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση από θέμα ταχύτητας κατέχει η Google και η Quad9 αντίστοιχα. Οι διευθύνσεις της κάθε υπηρεσίας είναι οι εξής: 1) Google 8.8.8.8, 2) Cloudflare 1.1.1.1, 3) Quad9 9.9.9.9

Η Quad9 ελέγχει τις διευθύνσεις URL ανατρέχοντας σε μια τεράστια λίστα με παραβιασμένους ιστότοπους (που διατηρείται από 19 εταιρείες security intelligence) για να σιγουρευτεί ότι η διεύθυνση δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν ως κακόβουλη. Στην περίπτωση που έχει αναφερθεί, η Quad9 μπλοκάρει την διεύθυνση. Σε αντίθεση με την Clouflare και την Google, ο οργανισμός πίσω από την Quad9 περιγράφει την υπηρεσία σαν “εντελώς αλτρουιστική” και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με την IBM. Η παροχή της υπηρεσίας της Quad9 είναι δωρεάν και υπόσχεται ότι δεν συλλέγει ή πουλάει στοιχεία χρηστών. Επίσης αναφέρει ότι λόγω της αυξημένης ασφάλειας που παρέχει, οι χρήστες παραμένουν ασφαλείς από επικίνδυνα malware όπως το πρόσφατο VPNFilter.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι η χρήση ενός DNS δεν σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς και πάντα πρέπει να συνοδεύεται από firewall και antivirus. Ωστόσο ο αυτόματος αποκλεισμός κακόβουλων διευθύνσεων και IP είναι ένα μεγάλο βήμα για την online προστασία μας.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS