ΑρχικήsecurityClipboardWalletHijacker: Νέο malware μολύνει 300.000 υπολογιστές

ClipboardWalletHijacker: Νέο malware μολύνει 300.000 υπολογιστές

Νέο clipboard hijacker malware μολύνει παραπάνω από 300.000 υπολογιστές, σύμφωνα με την Qihoo 360 total security. Το malware, που οι ερευνητές ονόμασαν ClipboardWalletHijacker, έχει πάρει τεράστια έκταση την τελευταία εβδομάδα.

clipboard-hijacker-me-stocho-bitcoin ClipboardWalletHijacker

Η λειτουργία του malware είναι απλή και δύσκολα θα την παρατηρήσει ο χρήστης. Αυτό που κάνει είναι συνεχή έλεγχο για το περιεχόμενο του Windows clipboard (δηλαδή ό,τι κάνει copy ο χρήστης, π.χ. ένα κείμενο), και εάν η μορφή του μοιάζει με διεύθυνση Bitcoin ή Ethereum, την αντικαθιστά με μια άλλη. Ο τελικός στόχος του ClipboardWalletHijacker είναι να μπερδέψει τον χρήστη, στέλνοντας Bitcoin ή Ethereum σε άλλη διεύθυνση από την επιθυμητή. Την διαφορά δύσκολα την αντιλαμβάνεται ο χρήστης αφού οι διευθύνσεις αποτελούνται από 30+ τυχαίους χαρακτήρες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αφού αποσταλεί ένα πόσο κρυπτονομισμάτων, δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης.

Ελέγχοντας τις hardcoded διευθύνσεις που εντοπίστηκαν στο malware, παρατηρήθηκε ότι δεν είχαν υπάρξει ακόμα θύματα της Ethereum διεύθυνσης, αντίθετα με το Bitcoin address, όπου 8 συναλλαγές συνολικής αξίας 0.12434321 Bitcoin (που ισούται με περίπου 700 ευρώ) έχουν ολοκληρωθεί.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο malware που αναγνώρισε η Qihoo 360. Το “TaksHostMiner”, ένα κακόβουλο πρόγραμμα που κατάφερε να μολύνει παραπάνω από 10.000 υπολογιστές σε μόλις μια ημέρα, είναι ένα ακόμη εύρημα των ερευνητών. Το πρόγραμμα καθυστερεί σε σημαντικό βαθμό τους υπολογιστές καθώς τρέχει κρυφά κάποιο miner, και παύει προσωρινά την λειτουργία του όταν ανιχνεύσει ότι εκτελείται το task manager, μέσω του οποίου ο χρήστης μπορεί να ελέγξει ποια διεργασία επιβαρύνει το σύστημά του. Μετά την παύση του, ελέγχει κάθε 15 δευτερόλεπτα εάν το task manager έχει τερματιστεί, και αν ναι, εκτελείται ξανά.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS