ΑρχικήinetLobe: Μάθε να προγραμματίζεις AI χωρίς να ξέρεις προγραμματισμό

Lobe: Μάθε να προγραμματίζεις AI χωρίς να ξέρεις προγραμματισμό

Πολλές εταιρείες προσπαθούν να κάνουν πιο προσιτή την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence), αλλά λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν τόσο καλά όσο η Lobe. Η startup εταιρεία που ξεκίνησε το έργο της νωρίτερα το 2018, παρέχει στους χρήστες ένα απλό και εύκολο στην χρήση drag and drop περιβάλλον, μέσω του οποίου η δημιουργία προγραμμάτων deep learning γίνεται παιχνιδάκι. Μέχρι στιγμής βασίζεται στο οπτικό κομμάτι. Αυτό σημαίνει ότι εάν επιθυμείς να φτιάξεις ένα πρόγραμμα που αναγνωρίζει πόσα πουλιά υπάρχουν πάνω σε ένα δέντρο ή να αναγνωρίζεις αυτόματα όλα τα είδη φυτών, μπορείς να το κάνεις με την Lobe, χωρίς να γράψεις ούτε μια γραμμή κώδικα!

lobe ai programming

Ο Mike Matas, συνιδρυτής της εταιρείας, αναφέρει ότι η Lobe δεν είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο παραγωγής προγραμμάτων όπως είναι το PyTorch ή το TensorFlow. Αντιθέτως είναι ένα εργαλείο σχεδιασμένο για τους λιγότερο εξοικειωμένους, που θα τους δώσει τις σωστές βάσεις για το πως λειτουργεί ένα artificial intelligence πρόγραμμα. “Ο κόσμος έχει ιδέες που θα μπορούσε να υλοποιήσει μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, αλλά δεν γνωρίζει το πως” λέει ο Matas. Η Lobe επιτρέπει να γίνει το πρώτο βήμα χωρίς να υπάρχει προηγουμένη εμπειρία, και βοηθάει στην ανάπτυξη της προγραμματιστικής λογικής.

Ένα απλό παράδειγμα που μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας είναι ένας deep learning αλγόριθμος που αναγνωρίζει γράμματα από κομμάτια Scrabble μέσω μιας webcam. Η σειρά με την οποία εκτελείται μια τέτοια διαδικασία χωρίζεται σε 3 βήματα. Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί μια λίστα με δείγματα (datasets). Υστέρα ο χρήστης πρέπει να ταξινομήσει τα δείγματα ανάλογα με το περιεχόμενο, σε φακέλους, δηλαδή στο συγκεκριμένο παράδειγμα, να αναφέρει ότι μια εικόνα που δείχνει το γράμμα A, περιέχει το γράμμα Α. Τέλος εισάγει τα ταξινομημένα folders στο πρόγραμμα, το οποίο με την σειρά του μελετάει τις εικόνες, και μαθαίνει το κάθε γράμμα.

Η εκτέλεση της διαδικασίας μέσω της Lobe δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερη. Ο χρήστης δεν χρειάζεται να κατεβάσει τίποτα καθώς όλα γίνονται μέσω του browser. Επίσης υπάρχουν templates  με έτοιμες δομές μέσα από τα οποία μπορείς να επιλέξεις ανάλογα με το τι θες να δημιουργήσεις (σύντομα θα προστεθούν περισσότερα).

Φυσικά καθώς η εφαρμογή βρίσκεται ακόμα σε beta υπάρχουν κάποια ελαττώματα και bugs που πρέπει να διορθωθούν. Επίσης κάποιοι experts είναι κατά τέτοιων εφαρμογών καθώς υποστηρίζουν ότι η δημιουργία προγραμμάτων χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο drag and drop tools και όχι γράφοντας κώδικα, δεν προσφέρει κάποια ουσιαστική γνώση.

Τέλος, εάν η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο, τότε είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι ασχοληθούν με αυτή την τεχνολογία, τόσο το καλύτερο. Υπάρχει μεγάλη προοπτική εξέλιξης και μέσω της Lobe o οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια αρχή.

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS